Deze vraag stond centraal in de (digitale) bijeenkomst van de HR-community van VNO/NCW Brabant Zeeland. VNO/NCW ging in gesprek met Marloes Kuijpers, HR&O manager Business Line DUV bij ASML.
‘Als grote multinational met ruim 28.000 medewerkers over de hele wereld en 120 verschillende nationaliteiten kun je niet anders dan leiding geven op afstand,’ vertelt Marloes Kuijpers. Toch heeft de komst van het coronavirus ook bij het Veldhovense hightechbedrijf enorme gevolgen op het gebied van HR. ‘Waar wij vóór corona sollicitanten vanuit de hele wereld naar Nederland vlogen voor een sollicitatie, moet nu alles via het scherm. Ik heb mensen aangenomen zonder ze een keer fysiek gezien te hebben.’ Maar nood breekt wet, want ASML blijft groeien. Door al het thuiswerken is de vraag naar apparatuur groter dan ooit. En daarmee stijgt ook de vraag bij ASML naar chips producerende systemen. Het aannemen van personeel moet dus door gaan.
Een lijn getrokken
Bij ASML werken medewerkers in hele diverse en uiteenlopende functies. Hoe behoud je dan de gelijkwaardigheid tussen medewerkers en een uniforme behandeling wat betreft privileges?
‘Een productiemedewerker kan niet op vakantie gaan naar een risicogebied om vervolgens thuis te komen en te werken vanuit huis tijdens de periode waarin hij verplicht in quarantaine moet, terwijl een kantoormedewerker dit zonder problemen zou kunnen doen,’ legt Marloes uit. ‘We proberen daarom een eenduidige lijn te trekken. Op dit moment geldt bij ASML de norm: als het noodzakelijk is voor het werk om aanwezig te zijn, dan ben je welkom. Er worden verschillende gezondheidschecks uitgevoerd. ‘Naast de verplichte mondkapjes bij verplaatsing, de anderhalve meter afstand en looproutes test je zelf je temperatuur bij binnenkomst. Daarnaast is er sinds september 2020 een eigen covid-19 teststraat op de ASML campus in Veldhoven en delen we zelftests uit.’
Lees het complete artikel op de website van VNO-NCW Brabant Zeeland.