TEB Vakschool versterkt leerling én leerbedrijf met extra dagen praktijkonderwijs in praktijklokaal

Wie vier dagen per week werkt bij een leerwerkbedrijf en één dag per week naar een ROC gaat, doet als BBL-leerling natuurlijk een heleboel kennis en ervaring op. TEB Vakschool, een vakschool die opleiders, leerbedrijven en leerlingen verbindt, zet nog een stapje extra.

Eén dag per maand geeft de school aanvullend onderwijs op een praktijklocatie. Directeur Cees van Nispen vertelt over één van de samenwerkingen met zo’n praktijklocatie, AJ Loots uit Eindhoven.

TEB Vakschool heeft als opleidingsbedrijf voor en door installatiebedrijven in de werktuigbouw en elektrotechniek op dit moment ruim 70 BBL-leerlingen aan de slag bij een leerbedrijf. Een aantal van hen gaat één keer per maand naar de praktijkschool van de TEB, die zich bevindt bij AJ Loots. Directeur Bart de Laat: “Wij hebben een ruimte vrijgemaakt en TEB heeft die ruimte zelf als praktijklokaal ingericht. In deze ruimte bootsen de leerlingen situaties na, zoals het ophangen van een wastafel of radiator en het aansluiten van leidingen volgens een tekening.”

Ook een toevoeging voor de vaste monteurs

Wie vier dagen per week optrekt met een monteur, maakt snel kennis met allerlei facetten van de installatietechniek. Toch kunnen er nog weleens vragen zijn die tijdens zo’n werkdag niet direct worden beantwoord. Ook zijn er leerlingen die weleens extra willen oefenen met bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp. Tijdens de extra dagen op de praktijklocatie is er net wat meer aandacht voor de persoon zelf, legt Van Nispen uit. “Tijdens de lesdag op de praktijklocatie bij AJ Loots krijgen de leerlingen in een groep van zeven tot acht leerlingen les van een leraar uit de praktijk. We helpen de leerling met het uitspreken van eventuele twijfels of onzekerheden en gaan daar vervolgens mee aan de slag. De vaardigheden die ze hier opdoen, brengen ze doordeweeks weer in de praktijk. De Laat: “Ook onze vaste monteurs vinden het een waardevolle toevoeging op wat zij in de praktijk aan leerlingen laten zien.”

Kijkje nemen op de bouw

De Laat waardeert het dat praktijkbegeleiders vanuit de TEB vakschool ook op de bouw een kijkje komen nemen bij leerlingen. “Daar maken ze een praatje met de monteur, omdat ze graag horen hoe iemand de werkzaamheden oppikt. Zo’n praktijkbegeleider is op die manier echt een verlengstuk.”

Aanbod nieuwe monteurs

Bij AJ Loots zien ze de leerlingen graag komen, want nieuwe monteurs zijn welkom. Gelukkig beschikt het bedrijf over teamleden die lang binnenboord blijven. “Er is een periode geweest dat het aanbod van nieuwe monteurs zeer beperkt was ”, weet De Laat. “Dat is nu beter, maar het aanbod is nog steeds te laag.” Van Nispen weet te vertellen dat het aanbod in velen delen van Brabant nog altijd te laag ligt.

Houding en prestatie

TEB Vakschool probeert middels de praktijklocaties door heel de provincie in ieder geval zo goed mogelijk te helpen. Daarbij vindt de TEB het vooral belangrijk dat nieuwe monteurs een goede maatschappelijke houding aannemen. Op tijd arriveren en een prestatie leveren, horen daarbij. “Voor het leveren van die prestatie worden ze goed beloond. De leerling mag verwachten dat het leerwerkbedrijf energie in hem of haar steekt en dat mag het bedrijf op haar beurt ook terug verwachten.”

Van Nispen: TEB vakschool is door de bedrijven opgericht en werkt in opdracht van de bedrijven. Als een bedrijf een leerling opleidt , krijgt men hiervoor verschillende subsidies. Deze subsidies zijn vaak meer dan toereikend om de kosten die TEB in rekening brengt te voldoen. Omdat subsidie-aanvragen bij de bedrijven niet altijd de core business is, verzorgt de TEB voor al die bedrijven de aanvraag. Zo wordt ook die zorg bij de bedrijven uit handen genomen.

Auteur: Carline Klijn – van Best

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten