Subsidieregelingen maken aanschaf elektrische bestelauto extra interessant

Vanwege het COVID-19 virus en de mogelijke nasleep hiervan, worden roerige economische tijden verwacht. Dit betekent vaak dat er minder geïnvesteerd wordt en dat wil de overheid voorkomen. Tenslotte moeten de doelen uit het klimaatakkoord ook gerealiseerd worden.

Om deze reden zijn er voor 2021 verschillende (tijdelijke) regelingen aangekondigd, die het voor ondernemers juist interessant maken om te investeren. Helemaal als het gaat om een elektrische bestelwagen. De aanschaf hiervan kan tot duizenden euro’s schelen.

Hieronder zet Roordink Bedrijfswagens de verschillende regelingen op een rij. Naast de subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s die in is gegaan op 15 maart, (10% subsidie op de netto catalogusprijs met een maximum van € 5.000,-), waren er al de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en nu ook de BIK. Dit zijn aftrekposten op de fiscale winst of de afdracht van de loonheffing.

Meer over MIA

De MIA richt zich op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek.

Wat doet KIA

Met de KIA kun je een deel van je investering in vrijwel alle bedrijfsmiddelen aftrekken van je fiscale winst. Het minimale bedrag dat je moet investeren is €2401,-, en het maximale investeringsbedrag waarover je een gedeelte mag aftrekken is €328.721 per kalenderjaar. Afhankelijk van je totale investeringen, gaat het om verschillende bedragen.

BIK-regeling

De BIK-regeling is een tijdelijke maatregel om de effecten van de economische crisis die verwacht wordt, te verminderen. Want, zo redeneert de overheid, als bedrijven blijven investeren, dan wordt de klap minder hard. Daarom geldt de BIK voor 2021 en 2022. Met de nieuwe BIK-regeling kunnen bedrijven 3.9% van hun investeringen tot € 5 miljoen per kalenderjaar en 2,44% vanaf € 5 miljoen in mindering brengen op hun afdracht loonheffing.

De subsidies moeten de overstap van een bestelauto met een verbrandingsmotor naar een elektrische bestelauto ook voor kleine ondernemers aantrekkelijk maken. Aan de subsidieregelingen zitten een aantal voorwaarden, welke te vinden zijn op de site van het RVO. Een exacte berekening van de hoogte van de subsidie kan gemaakt worden door uw boekhouder.

Maxomotive

Steeds meer bedrijfswagenmerken bieden elektrische varianten van hun diesel of benzine aangedreven voertuigen aan. De ontwikkelingen hierin gaan momenteel hard. Maxomotive presenteert in het segment bestelwagens tot 3,5 ton de Maxus eDeliver 9. In juni 2021 komt dit nieuwe model in Nederland op de markt. Met zijn actieradius tot wel 350 km en trekvermogen van 1.500 kg (geremd) onderscheid Maxus zich van haar concurrenten. Na de zomer van 2021 volgen naast de gesloten bestelwagen variant ook de chassis cabine, dubbel cabine en een variant voor personenvervoer.

Wilt u meer informatie over de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen? Neem dan contact op met Roordink Bedrijfswagens via 0342 421 421 of info@roordink.nl.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten