Sturen op behoeftes van je medewerkers, ook bij hybride werken

Het ‘nieuwe werken’, een topic waar Educom-Detacom CEO Jeroen Merry al 10 jaar geleden op afstudeerde, werd met de komst van corona in sneltreinvaart de nieuwe realiteit. Nu de hectische coronatijden achter ons lijken te liggen blijkt deze werkvorm – die nu ‘hybride werken’ heet - in veel organisaties goed te werken. Een prima ontwikkeling volgens Jeroen, waar zowel medewerkers als werkgevers van profiteren. Zolang je de menselijk maat maar niet uit het oog verliest.

“Veel leidinggevenden, waren ervan overtuigd dat medewerkers die thuis werkten minder productief waren”, vertelt Jeroen. “Het tegendeel blijkt waar te zijn. Veel medewerkers varen er wel bij en krijgen hun work-life balance hierdoor beter op orde. Maar ik probeer als werkgever wel altijd goed te luisteren naar mijn mensen en rekening te houden met hun specifieke behoeftes. En dat is lang niet altijd een half uurtje sporten tussendoor.”

De menselijke maat

Weten wat er bij je mensen speelt, hoe kom je daarachter? “Door de menselijke maat niet uit het oog verliezen”, stelt Jeroen. “Dat is heel belangrijk. Er zijn bedrijven die zover doorslaan met automatiseren dat een computer de HR-afdeling ‘runt’. Als daar wordt geregistreerd dat iemand opeens maar 20 doosjes vouwt i.p.v. de gebruikelijke 50 per uur, dan krijgt hij een geautomatiseerd appje dat hij ontslagen is. Zover gaat het al bij sommige bedrijven. De menselijke maat wordt steeds meer een unieke waarde. Daarom probeer ik in onze organisatie een cultuur te scheppen die toegankelijk is en waarin mensen zich comfortabel voelen om dingen die hen dwarszitten met mij te delen. Als ze dat op tijd doen, dan kan ik daar rekening mee houden en erop sturen. Dat levert me vitale, betrokken en productieve medewerkers op, die onder andere omstandigheden misschien overspannen thuis zouden zitten.”

Begrip tonen

De voorbeelden vliegen over tafel. De collega die als starter op de woningmarkt zo nu en dan bezichtigingen heeft midden op werkdagen. “In deze overspannen markt, begrijp ik dat je een kans met beide handen moet aangrijpen. Ze hoeven zich dan ook niet schuldig hoeven te voelen als die bezichtiging net op een gezamenlijke kantoordag is. Het is een heel belangrijke volgende stap voor in je leven.”

Ook bij Educom hebben verschillende medewerkers te maken gehad, met thuiseducatie van de kinderen, gecombineerd met een 40-urige werkweek. “Ik heb duidelijk gemaakt dat ik onmogelijk kan verwachten dat ze enerzijds 40 uur per week werken, en anderzijds de kinderen lesgeven. In deze unieke omstandigheden, ben ik nog meer van mening dat kwaliteit van urenbesteding boven kwantiteit verkozen moet worden. Door dit aan te geven, kwam er veel rust in de situatie. Van stress wordt niemand beter, en voor Educom is een gezonde en gelukkige collega, veel waardevoller, dan iemand die koste wat kost 40 uur moet maken.”

Productiviteit thuis ‘inhalen’

In de eerste live teammeeting sinds corona, begin oktober, is het beleid rondom hybride werken en resultaat gericht werken bij Educom-Detacom besproken. “Het team heeft zelf aangegeven dat hun voorkeur uitgaat naar twee kantoordagen en drie thuiswerkdagen. Zonder bemoeienis van mijn kant zijn de kantoordagen door henzelf bepaald. Het sociale aspect van het weer samen kunnen zijn, vinden mensen ook echt prettig. Er werd zelfs nog gezegd dat ze op zo’n kantoordag dan waarschijnlijk minder productief zouden zijn, maar ‘dat halen we thuis wel weer in’. Geweldig toch?”

Auteur: Dianne Huijskens

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten