Studenten tonen toegevoegde waarde ook in energieprojecten

Waarom zou je als ondernemer met een energievraag of –probleem  voor de oplossing daarvan niét aankloppen bij excellente studenten? Bij UniPartners in Eindhoven merken ze dat steeds meer bedrijven en partijen kiezen zich te laten ondersteunen door topstudenten uit de regio. De studenten hebben zich ook op het vlak van energie en duurzaamheid al van hun beste kant laten zien. Zo slaat UniPartners een brug tussen student en organisatie.

Alex Jakobs is bezig met zijn Master Innovation Management aan de Eindhoven University of Technology. Hij is tevens één van de zeven bestuursleden van UniPartners in Eindhoven. “Dat doen wij fulltime”, vertelt hij over het adviesbureau. UniPartners is te vinden in alle 14 Nederlandse studentensteden, bestaat al bijna 40 jaar en opereert in stichtingsvorm. “We mogen dus geen winst maken”, verduidelijkt Alex. Elke studentenstad beschikt over eigen kennis. Die kennis wordt desgewenst ook gedeeld met andere steden. “Wij werken samen met Tilburg als het om rechten gaat en andersom als het met technologie te maken heeft.” Met gezamenlijk een breed palet aan studies biedt UniPartners voor studenten een mooie bijbaan, die niet per definitie studie-gerelateerd hoeft te zijn.

Projectbasis

De studenten van UniPartners werken altijd op projectbasis. Alex: “Er dient een concreet einddoel geformuleerd te worden. Het moet voor de student een waardevolle bijbaan zijn. Aan de andere kant is de kennis van studenten voor bedrijven heel waardevol. Wij verzorgen een projectspecificatie en geven een tijdsindicatie, mét prijs, af.” Dat heeft al tot heel wat mooie opdrachten geleid. Alex haalt wat energie-gerelateerde voorbeelden op. “We zijn aan de slag bij een bedrijf dat koolstofdioxide zuivert. Dat is via onze collega’s in Maastricht bij ons terecht gekomen. Dat bedrijf verbruikt enorm veel energie en wil naar een concrete besparing toewerken. Daarvoor moet het proces scheikundig efficiënter worden gemaakt. Twee van onze studenten zijn dat aan het modelleren, ontwikkelen daar een beter proces. Soms kijken professoren mee of een efficiënter proces überhaupt haalbaar is.”

Een ander, al afgerond, voorbeeld van een project vond plaats bij een bouwtechnisch bedrijf, dat zijn algehele duurzaamheid aan wilde pakken. “Daar wilde men écht duurzamer, zowel in verbruik op kantoor als in het gebruiken van transport”, vertelt Alex. “Wij hebben daarvoor een student Sustainable Innovation aan een meer werktuigbouwkundig student gekoppeld. Die zijn het bedrijf gaan analyseren en hebben uiteindelijk een breed adviesrapport voor het bedrijf opgesteld. Dat kan daardoor nu laten zien hoe duurzaam er gewerkt wordt.” Met een uitermate tevreden klant is dit project naar behoren afgewerkt. “We hebben bij dit bedrijf al meer projecten gedaan. Daar hebben ze erg goede ervaringen met UniPartners.” Alex stelt dat er zowel hele complexe als gemakkelijkere projecten worden uitgevoerd. “Onze mond-op-mondreclame werkt goed. We hebben een lekker grote pool met bedrijven, waar we uit kunnen putten.”

Méér weten over wat UniPartners Eindhoven voor uw bedrijf kan betekenen? Mail of bel dan met Alex: alex.jakobs@unipartners.nl of (06) 10 68 33 63.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten