Strategieën die de creativiteit in je naar boven halen

Een andere manier van denken is de eerste stap om te nemen, waarbij het van belang is om creativiteit aan te wakkeren. Er zijn daar verschillende strategieën voor te volgen, zoals de design thinking methode.

Inleven in de doelgroep

De doelgroep verandert misschien niet, maar de klantbehoefte daarbinnen wel. Daarom is het zo van belang om het oude patroon te doorbreken. Denk vanuit de klant door je in te leven in de doelgroep. Dat is een uitstekende strategie om te bepalen wat de klant uiteindelijk wenst en waar behoefte aan is. Door de empathische houding stimuleer je ook de creativiteit om de klantwensen te ontdekken. Betrek je klanten bijvoorbeeld bij dit proces of gebruik klantdata die je in de loop der tijd hebt verzameld.

Verander van omgeving

Een van de belangrijke strategieën die creativiteit een stimulans geven, is het veranderen van omgeving. Altijd maar vergaderen op kantoor is vaak funest voor de creativiteit. Het is niet voor niets dat er allerlei inspirerende mogelijkheden zijn om te vergaderen. Of om aan teambuilding te doen om meer verbinding te brengen tussen medewerkers en afdelingen. Organiseer bijvoorbeeld een teamuitje in het bos met allerlei opdrachten, waarbij samenwerking en het bedenken van creatieve oplossingen van belang is. Of verander de vergaderlocatie op kantoor eens naar een locatie aan zee. Maak eerst een wandeling langs zee om het hoofd leeg te maken en ruimte te creëren voor creativiteit.

Denk out of the box

Een andere strategie om creativiteit te stimuleren is door out of the box te leren denken. Dat is onder meer mogelijk tijdens het organiseren van een brainstormsessie. Geen idee hoeft tijdens een dergelijke sessie te gek, raar of onmogelijk te zijn. Door allerlei gekke en originele ideeën te spuien, komen er allerlei oplossingen naar voren. Dat leidt er weer toe dat er uiteindelijk ideeën weg te strepen zijn, waarna het beste idee overblijft. Het is belangrijk om eerst zoveel mogelijk ideeën op papier te krijgen. Als je het bij een enkel idee laat dan ontstaat er een vernauwde blik en is de creativiteit ver te zoeken. Deze creatieve manier van denken komt uitgebreid aan bod tijdens een Design thinking sessie.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten