Stork Veghel: Maintaining a Better World

Al een paar jaar werken we bij Stork vanuit onze doelstelling Maintaining a Better World. Kort samengevat: ‘Maintaining’ is wat we doen, ‘a Better World’ is de waarde die we toevoegen voor al onze belanghebbenden. Dit geeft uiting aan onze maatschappelijke betrokkenheid. Maar wat betekent dit nu in de praktijk?

Bij Stork maakt maatschappelijk verantwoord ondernemen deel uit van ons DNA. Onze toewijding hiervoor gaat terug tot de tijd dat de basis van ons bedrijf werd gelegd door onze grondlegger C.T. Stork in 1868, die een voorloper was in arbeidsomstandigheden en zorg voor medewerkers.

Het is dus vanzelfsprekend dat de focus niet alleen ligt op het voldoen aan de behoeften van onze aandeelhouder, maar ook op het creëren van blijvende waarde voor onze mensen, klanten en de planeet. Waar is Stork dan zoal mee bezig op het vlak van Maintaining a Better World?
Dit komt terug in een breed aantal initiatieven, zoals energie oplossingen, waterstof, duurzaamheid, veiligheid, mensenrechten, welzijn en gezondheid. In dit artikel gaan we wat dieper in op de zorg voor onze planeet.

Practice what you preach

Ook wij profileren ons flink met de onderwerpen duurzaamheid en de energietransitie. Maar we vinden wel dat dan we dan ook het goede voorbeeld moeten geven. Daarom proberen we overal energie te besparen. Dat doen we door de plaatsing van zonnepanelen, extra laadpalen voor elektrische auto’s te plaatsen, alternatieve energiebronnen te gebruiken zoals infrarood panelen en waterstof. De doelstellingen voor 2023 hebben we ruimschoots behaald. Dit wordt bevestigd door het behalen van een stijging van trede 3 naar trede 5 op de CO2-prestatieladder voor het gehele bedrijf. Onze nieuwe doelstelling is een reductie van maar liefst 40% ten opzichte van 2019. Dat willen we bereiken door in 2024 onder meer ons eigen wagenpark 100% elektrisch is en al onze eigen panden 100% elektrisch zelfvoorzienend.

Duurzaamheid voor de klant

Veel van onze klanten staan ook voor de uitdaging om hun uitstoot terug te dringen. Wij kunnen ze hierbij helpen. Zo kunnen we bij elke offerte ook een groenere, duurzamere versie aanbieden. Vanaf 2030 moet dat onze standaard zijn.

Onze eigen energieverbruik en CO2 voetafdruk valt echter in het niet bij die van de industriële klanten waarvoor we werken. Daarom voelen we ook de verantwoordelijkheid om hen te helpen met advies en implementatie van oplossingen voor verduurzaming en decarbonisering. Dat Stork investeert in oplossingen voor het energievraagstuk blijkt wel uit de rol die we spelen op het gebied van waterstof. We zetten ons in voor technisch onderwijs als essentiële schakel voor de energietransitie, maar helpen ook klanten in de toepassing van waterstof. Of het nu de installatie van waterstof tankstations is, het geschikt maken van ketels en branders voor het bijmengen van waterstof of het bouwen van waterstof fabrieken. (Stork is partner voor de bouw van de grootste H2 fabriek van de EU in Rotterdam). Maar ook op het terrein van bijvoorbeeld efficiency-verbetering, elektrificatie en hergebruik van afvalstromen ontwikkelen we oplossingen.

Aandachtspunten in de regio

In onze locatie in Veghel zijn we ook op de werkvloer op zoek gegaan naar hoe we onze eigen service en diensten nog beter kunnen koppelen aan duurzaamheid en circulariteit. Dat betekent kennis opdoen en medewerkers bewust maken van de kracht van reparaties waar we eigenlijk al jaren impact maken op de R-ladder waarde 3 t/m 5 bijvoorbeeld. We moeten onderzoeken hoe om te gaan met termen als lease van equipment, terugkoop garanties, CO2 reducties per reparatie etc.

Kortom genoeg te doen, het is wel de nieuwe mindset waar we in mee willen. En dat is mensen meenemen in de stip op de horizon buiten onze dagdagelijkse zorg om bij klanten de juiste service te verlenen.

Er is binnen Stork echt heel veel kennis ten aanzien van bovenstaande onderwerpen. Maar ja, ook wij zijn er nog lang niet. Elke Business Unit heeft zo natuurlijk ook weer zijn eigen uitdagingen. Dat maakt het ondernemen uitdagend en interessant om vanuit intrinsieke motivatie het verschil te maken in Maintaining a Better World.

Voor meer detailinformatie check “Ons verhaal” over duurzaamheid.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten