Stilzitten in coronatijd? Integendeel: BOM Engineering maakt dankbaar gebruik van mobiele 3D scanner en Virtual Reality

Ook BOM Engineering zag projecten on hold worden gezet tijdens de coronacrisis. Voordat de crisis begon, werd al hard gewerkt aan BRIC (Bom Research Innovation Center), lanceerde ze in januari 2020 de eerste mobiele 3D scanner van Europa en investeerde in Virtual Reality.

Achteraf bekeken waardevolle investeringen, die van grote toegevoegde waarde zijn voor de huidige bedrijfsvoering.

Bom Engineering is actief op het gebied van speciaalmachinebouw, fabrieksbouw, piping & apparatenbouw, bedrijfsmechanisatie en sterkteberekeningen. Er is niet één type branche waar het bedrijf specifiek voor werkt en maximaal tien procent van de medewerkers werkt tegelijkertijd voor één opdrachtgever. Die opdrachtgevers zitten allemaal in een straal van ca. zestig kilometer om het bedrijfspand in Oud-Gastel. Deze speerpunten hanteert het bedrijf al jaren en dat maakt BOM Engineering onderscheidend en een flexibele partner. Mede-eigenaar Jeroen Bom: “We gaan echt voor de lange termijn relaties met onze opdrachtgevers.”

Op het moment dat corona zijn intrede deed, schetste BOM meteen een aantal scenario’s: Wat te doen als er een aantal projecten weg zouden vallen of on hold zouden worden gezet? ‘’We besloten niet af te wachten en zijn met onze opdrachtgevers in gesprek gegaan om zaken te inventariseren, ook is er wel wat meer flexibiliteit van onze medewerkers gevraagd. Normaliter zijn we gewend zo’n 3 tot 6 maanden vooruit te kunnen kijken in onze planning en dat was even een stukje minder. BOM blikt tevreden terug op deze periode: “We hebben een perfect gevulde orderportefeuille.”

BRIC

Een groot deel van de opdrachtgevers waar Bom Engineering voor werkt, keert telkens terug met nieuwe vraagstukken. Dat is niet voor niks, want het bedrijf is overtuigd van de kracht van relaties bouwen. “Dat doe je door kwaliteit te leveren en mee te denken.” Meedenken met de klant doen we bij Bom Engineering ook door te investeren in BRIC. “Bij BRIC denken we andersom, we bedenken de oplossing nog voordat de klant een vraag heeft.”

machine

Afgelopen jaar bouwde BOM universele testopstellingen, waarbij verenkelen van producten zoals zaden, knoppen, dopjes, snoep etc. centraal staat en technieken als vision, robotica en servo worden gecombineerd om producten uit de bulk te kunnen herkennen, oriënteren en transporten. Deze andere manier van denken werpt zijn vruchten af, want inmiddels vertrekken met regelmaat machines naar diverse klanten. Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen van BRIC? Zie bomengineering.nl/nieuws en meld aan voor de nieuwsbrief!

Mobiel 3D scannen en toekomst in VR

Afgelopen jaar kwamen de Bommers tot meer nieuwe ideeën. De eerste mobiele 3D scanner van Europa werd geboren. De scanner, die met een telefoon wordt verbonden en 360 graden kan filmen, brengt omgevingen binnen twintig meter nauwkeurig in kaart. De gescande omgeving helpt met meten en engineeren, vooral binnen de vakgebieden plant design en fabrieksbouw zijn het fantastische hulpmiddelen. Waar medewerkers van BOM Engineering vroeger met een kladblok en rolmaat naar een opdrachtgever vertrokken, scannen ze nu direct een omgeving. “Een ideale oplossing in coronatijd, juist omdat je klantbezoeken met deze oplossing tot het minimale beperkt. Met een uur scannen op locatie kun je voor sommige projecten wel drie weken vooruit.” De scanner kan achter constructies worden gehouden en gaat onder machines door en het resultaat is daardoor veel completer dan vaste opstellingen. “Hij pakt de hele omgeving en heeft amper dode hoeken.” De scanner was een verantwoorde investering voor BOM Engineering en is inmiddels dagelijks ‘op pad’ en we zouden hem voor geen goud meer willen missen.

BOM Engineering

Is de scan klaar, dan koppelt Bom Engineering deze aan een computer en haalt de scan als puntenwolk binnen in hun CAD-pakketten. Constructies, equipment en leidingwerken kunnen direct worden ingetekend in de omgeving van de klant. Er worden vervolgens reviews gedaan middels virtual reality. ” Trots vertelt Bom dat opdrachtgevers lyrisch zijn. Was beoordelen vroeger nog best lastig, nu kan iedereen met een VR-bril zich goed inbeelden wat gebouwd wordt en daar feedback op geven. “Je merkt echt dat projecten daar beter door worden gedragen.”

Uitbreiding

Om de groei en continuïteit aan te kunnen, wordt na de bouwvak de eerste paal geslagen. Vanaf juli 2022 heeft het bedrijf extra kantoorruimte en een nieuwe assemblageruimte van ruim 1000m2 ter beschikking. In deze ruimte kan doorlopend aan nieuwe machines worden gewerkt, van engineering tot en met de realisatie.

Uitbreiding BOM Engineering

Auteur: Carline Klijn – van Best

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten