Steunpakket wordt verlengd tot na de zomer

Het kabinet heeft een verlenging van de tijdelijke coronasteunmaatregelen aangekondigd. De plannen zijn om het steunpakket voor banen en economie door te trekken in het derde kwartaal van 2021. Een aantal wijzigingen op een rijtje.

TOZO

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt verlengd met drie maanden. Tozo 5 zal per 1 juli 2021 ingaan en loopt tot 1 oktober 2021 en is voor aanvragers grotendeels gelijk aan Tozo 4. De terugbetaling van de Tozo-lening voor bedrijfskapitaal is met een half jaar naar achter geschoven, naar 1 januari 2022. Tot die tijd wordt er geen rente in rekening gebracht. Verder is de looptijd van de lening aangepast van 42 naar 60 maanden.

De meest actuele handreiking Tozo en bijbehorende modelteksten en -formulieren kunt u hier downloaden. Vanaf 1 oktober 2021 geldt voor de ondersteuning van zelfstandig ondernemers in principe weer de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz).

TVL en NOW

Het kabinet is van plan om de TVL (subsidie voor vaste lasten) en de NOW (loonsteun) te verlengen met een periode van drie maanden. Om starters, groeiende bedrijven en bedrijven die in de knel zijn gekomen met de reguliere referentieperiode beter te ondersteunen, hebben bedrijven vanaf het tweede kwartaal de keuze tussen twee referentieperioden voor de TVL. Aanvullend daarop gaat het subsidieplafond voor grote bedrijven in de TVL naar 1,2 miljoen euro, voor het tweede kwartaal.

De NOW stelt werkgevers in staat om bij terugvallende omzet de loonkosten te kunnen blijven betalen en daarmee banen te behouden. NOW 4 zal lopen van 1 juli tot en met 30 september 2021 en dat net als de NOW 3 het maximale vergoedingspercentage 85% en de loonsomvrijstelling 10% van de loonsom zal zijn. Ook blijft het minimale omzetverlies om voor de NOW in aanmerking te komen 20%, de forfaitaire opslag 40% en de maximale vergoeding per werknemer twee keer het maximum dagloon. Als nieuwe referentiemaand voor de loonsom wordt februari 2021 gehanteerd omdat deze maand een representatiever beeld geeft van de huidige loonsom. De oude referentiemaand (juni 2020) wordt voor de NOW 4 losgelaten.

Een totaaloverzicht van financiële regelingen binnen het steun- en herstelpakket staat op de website van de Rijksoverheid.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten