Steeds meer bedrijven worden rookvrij

Sinds 1 januari 2022 mogen er in bedrijven geen rookruimtes meer aanwezig zijn. Een belangrijke stap op weg naar een volledig rookvrij bedrijf. Rookvrije bedrijven zorgen voor een gezonde werkomgeving voor hun medewerkers en leveren een belangrijke bijdrage op weg naar een Rookvrije Generatie. Lees welke stappen jij kan zetten richting een volledig rookvrij bedrijf.

Rookvrije werkomgeving

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een rookvrije werkomgeving te creëren door het gehele bedrijfsterrein – binnen én buiten – rookvrij te maken. Bedrijven willen een prettige en gezonde werkomgeving voor hun medewerkers creëren. In zo’n omgeving past roken niet. Ook zorgt roken in Nederland voor acht miljard euro verloren productiviteit en haalt één op de vier zware rokers zijn pensioen niet. IJssalon Pronto Gelato koos ervoor om voor zowel medewerkers als gasten het terras en de wachtrij rookvrij te maken. Bedrijfsleider Luke: “Roken en ijs eten, gaan voor mij niet samen. Het personeel rookt niet tijdens werktijd, zo geven we het goede voorbeeld. We zijn helemaal rookvrij, ook buiten. Bij ons op het terras zitten kinderen dus nergens meer in de rook als ze een ijsje komen eten.”

Stoppen met roken-hulp

Ook helpen en ondersteunen rookvrije bedrijven medewerkers die willen stoppen met roken. Denk hierbij aan het bieden van begeleiding bij het stoppen met roken en alternatieven voor ontspanning onder werktijd. Zo introduceerde Peijnenburg een tafelvoetbaltafel, dartborden, schaakborden en een aantal telefoonvrije tafels in de kantine om zo de pauzes anders te besteden dan voorheen als een rookpauze. Coördinator bakkerij Martin rookte vroeger in de rokersruimte: “Je zat met een man of vijf à zes vlug een sjekkie te roken, totdat je elkaar eigenlijk niet meer zag van de rook.” Hij vindt het goed dat Peijnenburg nu volledig rookvrij is: “Het bedrijf helpt mensen stoppen met roken. En zoals iedereen weet: roken is heel slecht, dus dat is heel positief eigenlijk.”

Tabaksverkoop en -industrie

Vanzelfsprekend verkopen rookvrije bedrijven geen tabak. Zo kozen Lidl en Kruidvat ervoor om te stoppen met de verkoop van tabak. Daarnaast werken rookvrije bedrijven niet samen met en doen ze geen investeringen in de tabaksindustrie. ABN AMRO sluit tabaksbedrijven uit van kredietverlening en zitten er geen tabaksfabrikanten in hun beleggingsportefeuille: “Als ABN AMRO willen wij een positieve sociale impact hebben. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat wij geen zakendoen met de tabaksindustrie.”

Wil je als bedrijf ook aansluiten bij de beweging Op weg naar een Rookvrije Generatie en meer informatie, inspiratie en handvatten om stappen te zetten richting een rookvrij bedrijf? Ga dan naar www.rookvrijegeneratie.nl/bedrijven.

Google search engine
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten