Station88: verbinder en inspirator voor ondernemers uit Midden-Brabant

Met het vertrek van de Kamer van Koophandel uit Tilburg was het de hoogste tijd voor een nieuw kennispunt voor ondernemers. Station88 startte in 2018 en doet nog veel meer dan alleen kennis delen. Dankzij een groot netwerk weet de stichting precies welke coaches ondernemers verder kunnen helpen.

Station88 wil Midden-Brabant nog ondernemender maken. Gaat het niet goed genoeg dan? Integendeel, zegt directeur August de Vocht. “Maar, het kan altijd beter. Nog succesvoller. Die instelling komt de economie ten goede.”

Seminars en inspiratiesessies

Het team van Station88 deelt vanuit de Tilburgse Spoorzone kennis, ervaringen en kunde. De medewerkers zetten vooral in op de beleving van de ondernemer en zitten niet zozeer op het proces. “We willen hen echt iets meegeven aan de hand van verhalen die andere ondernemers met hen delen. Dat doen we bijvoorbeeld tijdens inspiratiesessies.” In de organisatie van seminars kiest Station88 steevast voor regionale toppers die vertellen over story telling, LinkedIn, fusies en vele andere onderwerpen waar ondernemers meer te weten over willen komen. Alle bijeenkomsten worden gestreamd en daar blijft Station88 ook na corona mee doorgaan.

Helga van Leur

Tot 50 personeelsleden

Station88 is er voor de mkb’er met 1 tot 50 personeelsleden. Naast het organiseren van de seminars en inspiratiesessies stelt de stichting zich op als schakelkast tussen de ondernemer en de overheid. Het programma van Station88 is breed en gaat niet direct de diepte in. Ondernemers die daar behoefte aan hebben, gaan wél die diepte in met aangesloten partners. “We brengen mensen verder bij een gemeente, Midpoint Brabant of andere partners zoals Interpolis of VDT Advocaten.”

Sparringpartners

Ondernemers kunnen nog weleens wakker liggen van kwesties die hen bezighouden. Daarvoor bedacht Station88 de sparringspool. Nadat de ondernemer online een afspraak heeft gemaakt, belt één van de coaches uit een specifiek vakgebied met een ondernemer. Samen sparren ze een uur waarna de coach de ondernemer ook weer kan doorverwijzen.

Digitale coach

Voor de ondernemers die niet persé een vraag hebben maar zich graag verder ontwikkelen, bedacht Station88 de Digitale Coach, die werkt op basis van Artificial Intelligence. De ondernemer beantwoordt verschillende vragen en krijgt daarna coaching aangeboden vanuit een persoonlijk dashboard. Het traject neemt een uurtje in de week in beslag.

Vrouwen achter laptop

Contact opnemen met de ondernemer

Station88 zoekt ook bewust zelf het contact met de ondernemer, door hen simpelweg te bellen. Dat gebeurt ook met het oog op werkgelegenheid. “Het algemene streven is mensen zoveel mogelijk van werk naar werk te begeleiden. Een werkgever weet als eerste dat mensen ontslagen worden. Komen er mensen op straat te staan, hebben ze juist extra personeel nodig? Door contact te leggen met deze ondernemers, koppelen we hen op tijd aan ons netwerk en brengen we hen met anderen in contact.”

Gegarandeerde plekken voor student

Samen met de Universiteit van Tilburg, Fontys en Avans stimuleert Station88 ondernemerschap ook bij studenten. Tien procent van de capaciteit van de stichting gaat naar de studenten. Dat houdt in dat bij een seminar voor veertig man minstens vier studenten kunnen aansluiten. Studenten komen regelmatig werken op de werkvloer van Station88. “Dat maakt het contact laagdrempelig, mensen zoeken elkaar sneller op. Ook met deze manier van samenwerken maken we Midden-Brabant nog ondernemender.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten