Startende ondernemer en een hypotheek

Al jaren groeit het aantal zzp’ers in ons land. Intussen zijn het er al meer dan een miljoen. Steeds meer mensen kiezen voor de vrijheid die het ondernemerschap biedt, al ontvangen ze dan geen vast salaris meer. Dat laatste is overigens niet echt een probleem in het dagelijkse leven. Veel ondernemers kunnen prima leven met soms wat fluctuerende inkomsten.

Vervelend is alleen wel dat een vast inkomen nog steeds als zowat een vereiste wordt gezien als het gaat om hypotheken. Het is daarom een positieve ontwikkeling dat steeds meer hypotheekverstrekkers meegaan in de maatschappelijke trend. Ondernemers, zelfs startende, hebben steeds meer mogelijkheden als het gaat om het afsluiten van een hypotheek.

Als zzp’er een hypotheek afsluiten: niet langer onmogelijk, wel complex

Tot een aantal jaar geleden was het voor ondernemers behoorlijk moeilijk een hypotheek te krijgen. Sommigen zagen vrienden alleen maar op basis van een loonstrookje een flinke hypotheek krijgen, terwijl ze zelf als zzp’er nul op rekest kregen. Het kromme hieraan is, is dat je wel een woning voor een flink maandbedrag mocht huren, maar je niet in aanmerking kwam voor een hypotheek.

Intussen is dat gelukkig wel anders. Hypotheekverstrekkers zagen toch in dat klanten die inkomsten uit een onderneming krijgen, niet per se zorgen voor een verhoogd risico. Daarnaast wilden hypotheekverstrekkers met het groeiende aantal zzp’ers ook geen klanten mislopen. Het is nu dus zeker niet meer onmogelijk een hypotheek te krijgen als ondernemer. Bereid je echter wel voor op een mogelijk complexe aanvraag.

Als startende ondernemer een hypotheek aanvragen

Zelfs startende ondernemers kunnen nu in aanmerking komen voor een hypotheek. Je hypotheek berekenen vraagt echter een behoorlijke voorbereiding. Veel hypotheekverstrekkers berekenen de maximale hypotheek op basis van een gemiddelde van je netto-inkomen (winst) over de afgelopen drie jaar. Ben je nog niet zolang actief als zzp’er? Dan kun je een onafhankelijk vastgestelde inkomensverklaring opvragen. Op basis van onder andere een jaaroverzicht en belastingaangiftes wordt een inschatting gemaakt van je toekomstige inkomsten.

Daarnaast zal een hypotheekverstrekker vragen om je KvK-inschrijving en prognose (ook nodig als je zakelijk lenen wil) en een pensioenoverzicht, dus zorg dat je deze info direct aan kunt leveren. Zorg er tenslotte ook voor dat je je verzekeringen goed op orde hebt. Heb je een arbeidsongeschiktheids- en overlijdensrisicoverzekering, dan verlaagt dat het risico dat de hypotheekverstrekker loopt.

Aandachtspunten bij het afsluiten van een hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek is er door alle hypotheeknormen (die ook nog eens om de zoveel jaar weer veranderen) niet eenvoudiger op geworden. Voor iedereen die een hypotheek wil afsluiten (startende ondernemer of niet) is het altijd goed te letten op de volgende aandachtspunten. Ten eerste mag je nog maar 100 procent van de aankoopwaarde van de woning lenen. Alle bijkomende kosten en een eventuele verbouwing moet je dus zelf financieren. Daarnaast is de hypotheekrente erg laag, maar toch kan het juist voor ondernemers met flexibele inkomsten interessant zijn deze fiscaal af te trekken. Dit is voor maximaal dertig jaar mogelijk, alleen in het geval van een annuïtaire of lineaire aflossing.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten