Start van een eigen bedrijf financieren: 3 tips

Het is heel spannend om een eigen bedrijf te starten. Waarschijnlijk heb je al over heel veel dingen nagedacht. Maar besef je ook dat het vaak ook wel het nodige geld kost om een bedrijf op poten te zetten? Denk alleen maar aan eventuele materialen die je moet inkopen, de website die je moet laten bouwen, de middelen die je moet gebruiken om jouw website hoger binnen de zoekresultaten te laten eindigen. Dit kost allemaal geld.

Maar waar ga je dat van betalen wanneer je bedrijf zelf nog weinig oplevert? Kortom: hoe financier je de start van jouw eigen bedrijf? We geven 3 tips.

1. Geld lenen

Veel bedrijven kiezen er voor om geld te lenen om zo de start van hun bedrijf te financieren. Hier moeten we altijd een waarschuwing bij plaatsen. Geld lenen kost immers ook geld. In sommige situaties is het lenen van geld echter bijna onvermijdelijk en kan het soms zelfs erg gunstig zijn. Zeker wanneer je effectief leent en dit tegen de juiste voorwaarden doet. Geld lenen is namelijk een prima alternatief wanneer je zeker weet dat dit je uiteindelijk meer oplevert en er echt geen andere mogelijkheden zijn.

Wanneer je bijvoorbeeld geld leent voor het starten van een eigen bedrijf, dan hoop je uiteindelijk dit bedrag dubbel en dwars terug te verdienen. Bovendien heb je het geld nodig om je bedrijf de beste start mee te geven. Uiteindelijk levert dit dan ook meer voordelen op. Houd er rekening mee dat er soms om een bedrijfsplan kan worden gevraagd als het gaat om een zakelijke lening voor een nieuw bedrijf. Bovendien zal iedere aanbieder, denk bijvoorbeeld aan Becam, er ook zeker van willen zijn dat je de lening (inclusief) rente kunt terugbetalen. Hierbij wordt waarschijnlijk naar jouw persoonlijke financiële plaatje gekeken, omdat er vanuit het bedrijf nog geen inkomsten zichtbaar zijn.

2. Eenmalige hogere gift door (groot)ouders

Is het altijd al jouw grote droom geweest om een eigen bedrijf te starten? Maar beschik je simpelweg niet over de financiële middelen om deze droom te realiseren? Dan kun je misschien eens overleggen met ouders en grootouders. Wist je dat het bijvoorbeeld voor hen is toegestaan om eenmalig een grotere belastingvrije gift te doen? Over dit bedrag hoeft dus helemaal geen belasting te worden betaald. Dat biedt voordelen voor beide partijen.

Zal er geen sprake zijn van een gift, maar een lening? Wees je er dan van bewust dat ‘zakendoen’ met familie de nodige frictie kan geven. Zelfs wanneer de band heel goed is, is het dan ook goed om de afspraken op papier te zetten. Zo kunnen er geen discussies ontstaan.

3. Investeerders

Er zijn ook genoeg ondernemers die graag investeren in kleine bedrijven. Dit zijn vaak ondernemers die zelf al jaren over een eigen (succesvol) bedrijf beschikken en het de jongere generatie ook gunt om dit te bereiken. Zo proberen zij op verschillende manieren deze kleinere namen op weg te helpen. Deze investeerders zullen wel eerst jouw bedrijfsplan willen horen, alvorens zij willen investeren. Bovendien moet hier vaak ook iets tegenover staan.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten