Stapje voor stapje naar 100 procent elektronicarecycling

Waar iedereen de mond vol heeft van het hergebruiken van materialen, was Mirec zijn tijd vér vooruit. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf had eind jaren 90 van de vorige eeuw al verwerkingslijnen voor beeldschermen. Mirec is een elektronicarecyler van formaat en maakt werk van het zo optimaal mogelijk terugwinnen van natuurlijke grondstoffen. “We komen héél dicht bij de 100 procent”, durft commercieel directeur Alfred Jager te stellen.

Mirec is voortgekomen uit een voormalig Philips-bedrijf en maakt tegenwoordig onderdeel uit van het grote Duitse familiebedrijf Remondis. Commercieel directeur Alfred Jager ziet dat er tegenwoordig ánders tegen het recyclen van elektronica word aangekeken dan pakweg 20 jaar geleden. “Afval was low interest. Nu is er veel meer aandacht voor.” Dat ziet Mirec dan ook terug in een stijgende interactie met de klanten. Dat zijn zowel organisaties die afgedankte elektronica inzamelen als producenten van de apparaten. “Het terugwinnen van waardevolle grondstoffen”, zo omschrijft Jager de primaire werkzaamheden van Mirec. Dat is een uitdaging van formaat. “We winnen steeds meer materiaalstromen terug. Daarvan wordt méér dan 90 procent hergebruikt.”

Specialistisch

Jager benadrukt dat elektronicarecycling een complexe materie is, die om een uitermate specialistische aanpak vraagt. “Wij investeren daar al jaren in, ook met machines. Er komt nogal wat bij kijken. Van het verwijderen van gevaarlijke stoffen, bijvoorbeeld uit batterijen, tot het selecteren en scheiden van materialen op stof en onderdeel.” Het spreekt dan ook voor zich dat veiligheid op de werkvloer hoog in het vaandel staat aan de Hastelweg. Daar werken 175 mensen, op een oppervlakte van 55.000 vierkante meter. “Wij verwerken 70.000 ton, dat is 70 miljoen kilo, aan materialen per jaar”, verduidelijkt Jager. Mirec sluit prima aan bij de high tech industrie in de regio en zit eigenlijk in het hart van de doelgroep. “We werken veel samen in projecten. Dit zijn bedrijven die hun verantwoordelijkheid kennen.”

Minder snel vervangen

De grootste uitdaging is volgens Jager om te borgen dat elektronica ook daadwerkelijk bij het bedrijf terugkomt om te worden verwerkt. “Er belandt nog steeds elektronica in het afval of tussen het metaal”, weet hij. “Maar we komen echt heel dicht bij die 100 procent. Dan gaat alleen de vraag meespelen: hoeveel mag het kosten?” Nóg efficiënter scheiden, nóg meer kunststoffen terugwinnen: het kan allemaal een steentje bijdragen aan betere recyclingpercentages. Met het oog op 2023 signaleert Mirec dat elektronica minder snel wordt vervangen. Jager: “De consument heeft te maken met inflatie. Dat merken wij al wel. Dan gaat de televisie thuis of de server op de zaak gewoon een jaartje langer mee.” Hij voorziet dat méér en méér gaat worden ingezet op hergebruik. “Wij blijven dan ook verder investeren in nieuwe machines, waarmee we zowel hele producten als componenten kunnen recyclen. Die markt blijft sterk innoveren.” Hij besluit met een oproep: “Bewaar je oude elektronica niet te lang. Dan heeft die geen nut meer. Lever in, dan kunnen we blijven terugwinnen!” Op naar de 100 procent.

GERELATEERD

Artikel gaat over

MIREC
MIREChttp://www.mirec.nl
Terugwinning van waardevolle grondstoffen / behouden van herbruikbare onderdelen uit uw overtollige elektr(on)ische apparaten zoals computers, servers, huishoudelijke apparatuur en medische devices. Integer, betrouwbaar en rechtstreeks met Mirec als eindverwerker. Op het hoogste niveau met oog op de toekomst.

Meer berichten