SMART HUB Logistics ziet lokaal ook kansen tot optimaliseren supply chain

Begin 2023 kregen ze bij SMART HUB Logistics in Den Bosch de vraag of ze als Europees Distributie Centrum konden fungeren voor een Amerikaanse fabrikant van schoonmaaksponsjes. De sponsjes, in de vorm van een lachend gezichtje, zijn al een grote hit in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Dat laatste land bleek, door het vertrek uit de EU, niet aantrekkelijk als locatie voor een EDC. SMART HUB Logistics begon met een pilot.

Voor de benodigde inpakwerkzaamheden, die voorheen in de UK plaatsvonden, schoof SMART HUB Weener XL naar voren, het werk- & ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch. “Hierdoor konden wij de klant een totaalpakket bieden, waardoor hun supply chain efficiënter en duurzamer werd”, vertelt Jelle van Hasz, operationeel directeur bij SMART HUB Logistics.

Duurzamer transport

De sponsjes worden in China gemaakt en per zeevracht naar Rotterdam getransporteerd. Daar worden de containers overgeladen op een hybride binnenvaartschip van BCTN en arriveren via het water bij de containerterminal in Den Bosch. Jelle: “Door onze unieke ligging, direct aan de kade, kunnen deze containers meteen na lossen van het schip met een reachstacker voor onze dockdeuren worden neergezet. Ze hoeven dus niet eerst over de openbare weg.”

De containers zijn volgestouwd met honderden dozen waar de sponsjes los in zitten. Bij SMART HUB Logistics worden de containers gelost, de goederen ingeklaard en de dozen gepalletiseerd. Voor de verkoop in de winkels moeten de sponsjes allemaal apart worden ingepakt. Daarna verzorgt SMART HUB Logistics de distributie naar klanten in Europa.

Smart Hub Logistics

Weener XL: vertrouwde partner

“Wij kenden Weener XL al goed van eerdere inpakacties die zij voor ons deden”, vertelt Jelle. “We hebben hen voorgesteld aan onze opdrachtgever, die zeer onder de indruk was van de maatschappelijke werkwijze van Weener XL. De samenwerking was toen snel bezegeld.”

Weener XL zette een productielijn op, investeerde in een speciale tape-machine en zorgde ervoor dat hun mensen goed ingewerkt werden op deze nieuwe inpakwerkzaamheden. Zo konden zij een productie van 60.000 sponsjes per week garanderen.

Zorg dat je elkaar kent!

”We kijken bij SMART Hub Logistics altijd naar lokale mogelijkheden om een supply chain van een klant te optimaliseren”, legt Jelle uit. “Het is dan heel handig dat je mogelijke toekomstige partners in je omgeving kent. Ga kennismaken, koffie drinken, ook voordat er een klantvraag is. Dan weet je alvast wat een bedrijf kan, wil en doet. Komt er dan een tender binnen, dan kun je snel acteren en schakelen. Door samen te werken met goede partners in de buurt, kun je een klant een breder logistiek pakket aanbieden, waardoor zijn supply chain efficiënter wordt.”

Maatschappelijk verantwoord

Het lachende schoonmaaksponsje is inmiddels in Europa zo populair dat de hoeveelheden te groot werden voor Weener XL om te kunnen handlen. Daarom wordt, voor het surplus, uitgeweken naar inpaklijnen bij commerciële verpakkingsbedrijven. “Maar de eerste lijn blijft Weener XL”, benadrukt Jelle. “Naast duurzaamheid is het maatschappelijk verantwoord handelen voor ons en onze klant een belangrijk onderdeel van een supply chain.”

Auteur: Dianne Huijskens 

GERELATEERD

Artikel gaat over

SMART HUB Logistics
SMART HUB Logisticshttps://www.smarthublogistics.nl/
SMART HUB Logistics in ‘s-Hertogenbosch biedt slimme en duurzame oplossingen voor al uw logistieke uitdagingen. Dat doen wij met een uitgebreid scala aan logistieke diensten, passende bedrijfsruimtes, betrouwbare consultancy en een flinke portie gezond, logistiek verstand.

Meer berichten