‘Slimme watermeter geeft ons exact inzicht in verbruik’

In samenwerking met de gemeente Eindhoven is Brabant Water in 2015 gestart met het project rondom ‘Smart Water Metering’. Bij veertig sportaccommodaties in Eindhoven meet Brabant Water het waterverbruik op afstand. De waterstanden worden vervolgens direct digitaal doorgegeven aan de gemeente.

Wij vroegen Michel Gies, energiecoördinator van de gemeente Eindhoven, naar zijn ervaringen. “De administratieve lasten zijn voor ons sterk verminderd en de kans op fouten is nihil”, aldus Michel.

Smart Water Metering

In het project wordt de meterstand bij twintig grote sportaccommodaties dagelijks met behulp van dataloggers bijgehouden. Bij twintig kleinere gebouwen wordt de stand van de watermeters twee keer per jaar via een ‘walk-by’ systeem opgenomen. Bij dit systeem hoeft de meteropnemer niet meer direct bij de watermeter te zijn om de stand op te nemen. De data worden ontsloten via veilige omgevingen, die door onze dataspecialisten in orde zijn bevonden. De veiligheid van de data is daardoor gewaarborgd.

Data digitaal beschikbaar

“Onze eerste ervaringen met deze slimme watermeters zijn erg positief. Wij hebben nu exact inzicht in ons verbruik”, zegt Michel. “Doordat wij alle data over het waterverbruik digitaal beschikbaar krijgen, kunnen wij achteraf eenvoudig de kosten controleren. Daarnaast kunnen wij gericht sturen op het waterverbruik bij bepaalde accommodaties, als dat nodig mocht zijn.”’

Kwaliteit waarborgen

Volgens de energiecoördinator heeft Brabant Water met het ‘Smart Water Metering’ goud in handen. “Ik denk dat veel mensen en organisaties blij worden als ze zelf geen watermeterstanden meer hoeven op te nemen en door te geven. Als gemeente Eindhoven zijn wij samen met Brabant Water aan het bekijken of we de slimme watermeter ook voor andere gemeentelijke gebouwen kunnen gaan gebruiken. Daarbij wordt het voor Brabant Water een uitdaging om bij het verder uitrollen van dit project, de huidige kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen. Als dat lukt, ben ik ervan overtuigd dat de slimme watermeter absoluut een succes kan worden.”

En dat is nou net de ambitie van Brabant Water. Met deze digitale innovatie is Brabant Water klaar voor de toekomst.

Meer weten?

Neem dan contact op met Brabant Water op telefoonnummer 073 683 8606 of stel uw vraag per e-mail.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten