SintLucas NEXT helpt bedrijven met creatieve blik naar hergebruik: van folierestanten tot hip zitmeubel

EINDHOVEN – Jaarlijks verbruikt het landelijk opererende schoonmaakbedrijf CSU Cleaning Services zo’n 290.000 vezeldoekjes om werkplekken en bedrijfsruimten te reinigen. De exemplaren worden versnipperd tot pulp. Studenten van SintLucas in Eindhoven hebben verrassende ideeën voor een circulair alternatief: verwerk de doekjes tot dekens, voor daklozen en vluchtelingen in oorlogsgebied. Of maak er herbruikbare tassen van.

door: Han Verbeem

Het zijn voorbeelden van creatieve oplossingen die enkele tientallen studenten voor ondernemers in petto hebben tijdens de businessmeeting ‘Creatieve kijk op circulair ondernemen’ in Microlab. Niet alleen CSU maar ook drukkerij Hensen Foliedrukkers en Zinkunie BV doen mee. Voor deze bijeenkomst zijn trainers, bedrijven en studenten samengebracht om de kracht van creatief denken en doen te laten zien. Samen zijn ze aan de slag gegaan met circulaire vraagstukken. De creatieve talenten vinden slimme oplossingen voor het hergebruik van metalen resten uit de dak- en gevelbeplating van Zinkunie. Deze kunnen verwerkt worden tot reflectiepanelen, om daarmee de capaciteit  van zonnepanelen te vergroten. Studentengroepen zijn vooraf al op bezoek geweest bij de bedrijven om een indruk te krijgen van de werkprocessen.

Out of the box

Ondernemers tonen zich vooral positief verrast door de out of the box-oplossingen. De drie bedrijven denken overigens al langer na over hergebruik en duurzaamheid, in een wereld waar eigenlijk geen afval meer bestaat maar alleen grondstoffen. De creatieve denk- en doekracht van SintLucas NEXT helpt ondernemers bij dit proces.

Kringloopdenken

Zo gaat bij CSU het grootste deel van de vezeldoeken terug naar de leverancier, die ze tot pulp verwerkt. Dat kan nóg beter. “We willen vooral awareness creëren”, zegt student Liz. Want de kringloopeconomie werkt pas écht als iedereen in de organisatie zich bewust is van het belang van recycling. En ja, merkt CSU-manager Rianne van der Heiden op: “Bij ons werken landelijk zo’n vijftienduizend medewerkers en dan wil het ergens wel eens misgaan, waardoor tóch schoonmaakdoeken bij het restafval belanden.” Daarom adviseren de studenten een stevige communicatiecampagne. Van der Heiden knikt instemmend.

Industrial look

Directeur Bram Hensen van Hensen Foliedrukkers houdt jaarlijks flink wat folierestanten over. Het zijn restanten van de kleurige, glimmende opdrukfolies voor de afwerking van luxe drukwerk; zijn bedrijf is één van de weinige in Nederland met deze expertise. “We bundelen het snijafval nu al tot vierkante balen, om deze vervolgens voor vernietiging af te voeren.” De studenten zien mogelijkheden om de balen, van zo’n halve meter in het vierkant, te bedekken met een transparante toplaag van kunsthars. Zo maak je zitmeubels en tafeltjes met een hippe, industrial look. “Daarmee blijft het oorspronkelijke materiaal zichtbaar én het gaat lang mee”, zegt student Keighley.

CastLab

Maar ook studenten kunnen leren van innovatie uit de praktijk. Koen Melis van Melis Gieterijen uit Tilburg en Lucca Kluijtmans zijn initiatiefnemers van CastLab, een serviceplatform voor bedrijven in de gieterijbranche. Zij laten zien dat innovaties in traditionele bedrijven de meeste kans van slagen hebben met een radicaal andere aanpak in een nieuwe setting. “Het maken van gietvormen is voor een groot deel handwerk, een intensieve klus”, vertelt Melis. Met behulp van digitale technieken en 3D-printing kan dat een stuk makkelijker. “En het gietzand is tot 80 procent herbruikbaar.” De techniek is voor alle aangesloten gieterijen toegankelijk met het doel: een sterke, duurzame productieketen.

Jonge generaties

Als de businessmeeting afsluit, is de kennis uitgewisseld en halen de trainers van SintLucas NEXT het net op. En wat is nu het vervolg? “Het belangrijkste is, dat we als ondernemers nadenken over de productieprocessen en werkwijze en zien dat er méér mogelijk is door jonge generaties erbij te betrekken”, concludeert filiaalmanager Roy Mekkring van Zinkunie BV. Of dat uiteindelijk zal leiden tot circulaire reflectieschermen, foliestoelen of vezeldoekdekens… wie zal het zeggen.

  • SintLucas NEXT-medewerkers helpen bedrijven creatieve skills te ontwikkelen, zodat de ondernemers ook zelfstandig aan de slag kunnen met het vinden van innovatieve oplossingen. SintLucas NEXT werkt met gecertificeerde trainers.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Sint Lucas
Sint Lucashttp://www.sintlucas.nl
Bij SintLucas staan docenten niet voor de klas, maar tussen de studenten en leerlingen. Het onderwijs is gericht op het samen creëren van een leerervaring waarin studenten een creatieve mindset ontwikkelen.

Meer berichten