Shopstreaming hét nieuwe verdienmodel voor online retail door fan engagement

Online shoppen is behoorlijk ingeburgerd geraakt inmiddels. De kunst is vooral om tussen al die online aanbieders het verschil te blijven maken, met name door op te vallen. De nieuwe trend shopstreaming kan hier een behoorlijk verschil in maken. Ondernemer Maarten Verhey van GIG live streaming solutions heeft dit ook in ons land toegankelijk gemaakt. In China is shopstreaming al booming business. In onze contreien staat het nog in de kinderschoenen en is het ‘the next big thing’. Een innovatie die zorgt voor nieuwe kansen in online retail.

Online het verschil maken is nog altijd mogelijk, als je maar blijft innoveren. GIG is voor de innovatie van shopstreaming -op een wijze die past bij onze markt en leefstijl- zelfs genomineerd voor de toonaangevende Dutch Interactive Awards. In het kort komt deze wijze van interactief communiceren neer op een mix van e-commerce en livestreaming. Je doelgroep kan live een presentatie of event volgen en direct reageren op die content en aankopen doen. Een manier waarbij je als retailer dus direct in contact staat met je doelgroep. En dat zonder de stream of content te hoeven verlaten. De wederzijdse betrokkenheid is groot, het gevoel van urgentie evenzeer.

Veelbelovende cijfers

De visuele verhalenvertellers van GIG hebben al met heel wat videoconcepten naam gemaakt voor klanten als ASML, Jumbo, KNVB en Beter Bed om er maar eens een paar te noemen. Door te innoveren willen ze met shopstreaming voorop blijven lopen en het verschil maken in het content landschap. In China, waar deze vorm van interactieve communicatie en verkoop ontstond, is er al 173 miljard (!) omzet mee gecreëerd. Het is natuurlijk een veel groter land maar die cijfers zeggen toch heel wat over de kansen die het biedt. Mits goed toegepast vanzelfsprekend. Gelukkig weten Maarten en zijn team precies hoe je dat aanpakt.

Beleving versus techniek

Het is allemaal ‘mobile first’, legt Maarten uit. “We doen alles op mobiel, iedereen zit tegenwoordig op z’n telefoon dus het is belangrijk dat we dáár die shopping experience brengen. Daarnaast gaan zijn we in Europa toch wat meer gewend van video beleving dan alleen de vlogstand van een telefoon.” En dat vraagt alleen al technisch gezien om heel wat innovatie, is gebleken. Er zijn eigenlijk geen professionele camera’s die gemaakt zijn om verticaal te gebruiken. Het kunnen maken van kwalitatieve beelden, voor een full-screen ervaring, was een hele uitdaging. Daaroverheen komt een interface, een laag als het ware, met de chatfuncties en ander interactieve features of bestelopties. Een technisch hoogstandje, benodigd om je publiek optimaal te bedienen en vast te houden. “De échte uitdaging zit hem in het zoeken naar toegevoegde waarde voor de doelgroep. ”Gaat Maarten verder. “Wat zorgt ervoor dat mensen op een bepaald tijdstip daadwerkelijk aanwezig willen zijn op een online event van jouw merk? Door in te spelen op urgentie, exclusiviteit en unieke waarde elementen, zoals; de toepassing van een merkexpert (tegenwoordig vaak influencer genoemd), een unieke workshop, het aanbieden of presenteren van exclusieve producten of zelfs het toepassen van unieke kansen, zoals kortingen, meet-and-greets of andere merkbelevingen.”

Enorme mogelijkheden

Als aan de technische voorwaarden is voldaan, is de sky the limit! Inhoudelijk kan er veel, van tutorial tot (product)presentatie, van modeshow tot de onthulling van een nieuwe auto. De, al dan niet, exclusief uitgenodigde doelgroep volgt het online de content, kan vragen stellen of tot een bestelling overgaan. Het is dé manier om fan engagement te creëren door mensen het gevoel te geven dat ze onderdeel zijn van iets bijzonders. Inmiddels is gebleken dat het niet alleen in China een groot succes is, ook het Nederlandse publiek haakt graag aan. Maarten en zijn team vertellen ondernemers en marketeers die open staan voor innovatie in hun online business model er graag alles over.

Google search engine
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten