Sector Transport en Logistiek: een inzicht in de problemen én oplossingen

De sector transport en logistiek staat voor grote uitdagingen. Wat zijn de grootste uitdagingen én oplossingen? We praten met Lisette van Herk, directeur bij Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL), en Jaap van der Meulen, Directeur Belastingadvies bij Accon avm.

“Momenteel zijn personeelstekorten de grootste zorg. De komende jaren is er behoefte aan zo’n 10.000 nieuwe vrachtwagenchauffeurs per jaar. Zorgwekkend, want zonder transport staat heel Nederland stil”, vertelt Lisette

STL ondersteunt bij strategische personeelsplanning

In tijden van een krappe arbeidsmarkt is het als ondernemer belangrijk dat werknemers gezond, succesvol en met plezier aan het werk blijven. Lisette: “Bij STL ondersteunen we u hierbij. We adviseren over veilig en gezond werken in uw bedrijf. Ook helpen we u bij het opleiden en ontwikkelen van uw medewerkers en het aanvragen van subsidie daarvoor En we helpen bij de werving en selectie van nieuw personeel. Daarbij richten we ons ook op vrouwen, want die zijn nog ondervertegenwoordigd in de sector. Benieuwd naar wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen? Laat het mij weten. Ik spreek u graag!”

Technologie als oplossing

Jaap voegt toe: “Technologische ontwikkelingen in de sector maken het werk toegankelijker voor vrouwen. Het legen van zware bakken in een vuilniswagen gaat nu bijvoorbeeld automatisch. Hierdoor is één chauffeur op een wagen al voldoende.”

Fiscaal voordeel

“Ook op fiscaal gebied bieden technologische ontwikkelingen voordelen. Investeert u in duurzame ontwikkelingen, zoals een elektrische wagen? Dan kunt u met faciliteiten als de EIA, MIA en Vamil fiscale aftrek krijgen. Meld deze investering op tijd aan: binnen drie maanden na aankoop”, geeft Jaap als tip.

Vennootschapsbelasting verbreken

“Ook met de vennootschapsbelasting kunt u fiscaal voordeel behalen. Over de eerste 395.000 euro winst betaalt u nu slechts 15 procent belasting. Bestaat uw onderneming uit meerdere vennootschappen? Dan kunt u belasting berekenen per vennootschap en dus meerdere keren 15 procent betalen in plaats van 25,8 procent,” aldus Jaap.

Bedrijfsopvolging

“Denk ook aan de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Hiermee betaalt u minder of geen belasting bij de overdracht van uw onderneming aan uw kinderen,” gaat Jaap verder.

Brexit? Brexitdesk!

Een tweede uitdaging is de Brexit. Jaap: “De papierwinkel wordt enorm. Het maakt het niet uit of je exporteert naar China of Groot-Brittannië. Ook dit zorgt voor personeelsproblemen. Want een chauffeur die nu naar GB rijdt, moet goed Engels spreken om zijn documentatie eventueel toe te lichten. Voor alle vragen rondom handelen met GB hebben we bij Accon avm de Brexitdesk.”

Transfer pricing

“Internationaal zakendoen wordt steeds lastiger,” gaat Jaap verder. “Dat komt door transfer pricing. Als Nederlands bedrijf met vestigingen in het buitenland, moet je sinds een aantal jaar extra documentatie aanleveren bij de Belastingdienst. Uitgebreide documentatie waaruit blijkt dat de afspraken die je maakt met bijvoorbeeld dochterbedrijven ‘eerlijk’ zijn.”

“Hier wordt steeds strenger op gecontroleerd. Mijn advies: schakel een specialist in. Bij Accon avm hebben we een team dat gespecialiseerd is in internationaal zakendoen.”

Meer weten of hulp van Accon avm of STL? Neem contact op!

Accon avm
Jaap Vermeulen
06 536 94 121
J.vanderMeulen@acconavm.nl

STL 
Lisette van Herk
06 125 11 625
lvherk@stlwerkt.nl 

Google search engine
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten