Schildersvakopleiding laat zich zien

De arbeidsmarkt is en blijft op zoek naar breed opgeleide vaklieden, zowel jongens als meisjes. Stichting Schildersvakopleiding, met locaties in Breda, Tilburg, Rosmalen, Nuenen en Nijmegen, draagt daar graag een stevig steentje aan bij en groeit zo als organisatie ook mee met wat de markt vraagt. Een serie open dagen laat zien wat de Schildersvakopleidingen allemaal in huis hebben, nu én in de toekomst. “Vaklieden moeten bewust voor het schildersvak blijven kiezen!”

Steeds meer jongens én meisjes weten vanuit het vmbo de weg naar de locaties van de Stichting Schildersvakopleiding te vinden. Directeur/bestuurder Erwin Brouwer beseft terdege dat daardoor de lat binnen zijn organisatie steeds verder omhoog moet. “Wij moeten vaklieden nóg breder gaan opleiden”, onderkent hij. Daarom wordt er hard gewerkt aan het verder professionaliseren van het opleidingstraject voor de bedrijfstak. Er moet een programma worden neergezet, waarin de branche zich herkent. Dat is nodig om de toekomstbestendigheid van het schildersvak te waarborgen. Met ruim 100 leerlingen méér dan in het voorgaande opleidingsjaar, maken de Schildervakopleidingen mooie stappen. Brouwer roemt de inzet van het team van instructeurs en coördinatoren: “Zij steken veel tijd in contacten met de vmbo’s in hun regio, zijn daar zowel bij leerlingen als docenten kind aan huis.”

Bredere vaklieden

Daarnaast zetten de Schildersvakopleidingen leerlingen die de opleiding al hebben afgerond in als ambassadeurs. Zij maken mede duidelijk dat er steeds méér van hen wordt gevraagd vanuit de arbeidsmarkt. “Daar is vraag naar steeds bredere vaklieden, die uit de voeten kunnen in het hele vastgoedonderhoud. Onze leerlingen moeten dus ook thuis zijn in zaken als glas, behangen en houtrotisolatie. Maar schilderen blijft de core business”, benadrukt Brouwer. De bedrijfstak geeft immers mede inhoud aan het opleidingsprogramma. Daar voorziet men helder dat er altijd werk zal zijn en blijven voor gedreven vakmannen  en -vrouwen.


© Michelle Muus

Open dagen

De schildersvakopleidingen versterken ook aanverwante branches, zoals de bouwsector en de installatiebranche. Door middel van een reeks open dagen en informatieavonden worden leerlingen geholpen bij het maken van bewuste keuzes. Op die open dagen krijgen ook de ouders een prima en vooral realistisch beeld van wat het vak van schilder allemaal met zich meebrengt. Brouwer: “Wij tonen het beroep zoals het is. Vieze handen zijn niet erg. Die horen erbij.” De toekomst voor het schildersvak ziet er rooskleurig uit. Er is aandacht voor door-ontwikkelen en voor verduurzaming. Nieuwe aanwas is en blijf méér dan welkom.

 

Er zijn open dagen bij de Schildersvakopleidingen in Breda (20 januari, 21 januari en 23 maart), Tilburg (26 januari en 16 maart), Rosmalen (1 februari, 15 maart en 20 juni), Nuenen (28 januari) en Nijmegen (3 maart en 13 juni). Voor meer informatie: www.onderhoudnlopleidingen.nl

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten