Royal Berry tweede Parel van Lifeport 2023

Op vrijdag 8 december 2023 reikten Nick Hubers (wethouder Gemeente Lingewaard) en Jan van Dellen (directeur van The Economic Board Regio Arnhem Nijmegen) de tweede Parel-Award van 2023 uit aan Jan van Genderen, CEO van Royal Berry uit Bemmel. “Een mooie kers op de taart!”, aldus Van Genderen.

Royal Berry maakte als aardbeienkwekerij de afgelopen jaren een enorme groei door, die zich nog altijd voortzet. Bij elke stap in het groeiproces staat de meest duurzame keuze centraal. Daarmee is het bedrijf een grote speler geworden op het gebied van werkgelegenheid en duurzaamheid in de regio Arnhem-Nijmegen. Een mooie reden
voor het ontvangen van de 21e Parel Award.

“Met hun continue inzet op innovaties in de aardbeienteelt, drive tot verduurzamen en de samenwerking met Wageningen Universiteit, is Royal Berry een inspiratie voor vele andere bedrijven en zetten zij Gelderland (inter)nationaal op de kaart. Hiervoor ontvangen zij de Parel,” aldus Jan van Dellen, directeur van The Economic Board. Twee keer per jaar reikt The Economic Board een parel-award uit aan een bedrijf of organisatie met een bijzonder, innovatief of duurzaam initiatief.

Ruimte om te groeien

Als zeventienjarige begon eigenaar Jan van Genderen in de aardbeienteelt met slechts 0,4 hectare in Bommelerwaard. In 2009 bleek het tijd voor de volgende stap. Door de beschikbare ruimte, lokale ondersteuning en logistieke bereikbaarheid bleek Bemmel een gezonde voedingsbodem voor het groeiende bedrijf. Momenteel telt Royal Berry ruimt 300 medewerkers en ongeveer 60 hectare kasruimte. Daarmee is het bedrijf goed voor zo’n 8 miljoen kilo aardbeien per jaar.

Door deze omvang draagt Royal Berry een hoop bij aan de regio, volgens wethouder Nick Hubers. “Royal Berry is een gedreven onderneming. Met passie en zorg wordt dagelijks gewerkt aan een gezonde werkomgeving en natuurlijk de perfecte aardbei. Onderscheidende factoren zijn naast de oppervlakte, het aantal medewerkers en de productieomvang. Royal Berry levert een grote bijdrage aan de Nederlandse tuinbouwindustrie met innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van tuinbouw en voeding en een groene omgeving. Daarin zijn Nederland en NEXT garden wereldwijd koploper. Kennisinstellingen, zoals de Wageningen Universiteit, werken om die reden graag met Royal Berry samen.”

Goede relaties

Royal Berry staat bekend om goede relaties met medewerkers, klanten en eindgebruikers. “Onze duurzaam geteelde aardbeien dragen bij aan de gezondheid en het geluk van de eindgebruikers. Dat begint allemaal bij een efficiënte keten en gelukkige medewerkers”, vertelt directeur Van Genderen.

Het bedrijf heeft inmiddels ruim 300 medewerkers. Voor hen biedt Royal Berry een fijne werkplek. Daarnaast zijn er plannen om voor (internationale) medewerkers een eigen, modern woonpark te realiseren. Op deze manier wordt de regionale woningmarkt ontlast.

Van Genderen vertelt: “Bij dit project besteden we aandacht aan het aanplanten van nieuwe natuur en het aanleggen van wandelpaden. Zo geven we terug aan het milieu en de infrastructuur. Bovendien biedt het onze medewerkers de kans om de kassen gemakkelijk met de fiets te bereiken. Dat komt weer ten goede aan onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Aandacht voor duurzaamheid

Bij Royal Berry staat het maken van duurzame keuzes hoog in het vaandel. Zo gebruikt het bedrijf natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen ziekten en plagen. Schadelijke insecten worden bovendien bestreden met nuttige insecten en schimmels worden teruggedrongen met uv-licht.

Daarnaast maakt Royal Berry gebruik van een bijzonere methode waarbij het substraat niet wordt ingekocht, maar geleaset. Het substraat en materiaal dat overblijft, levert het bedrijf weer terug aan de leverancier. Vervolgens gaat het naar de volgende gebruiker.

De kassen gebruiken ledverlichting in plaats van traditionele verlichting, wat een energiebesparing van wel 50 procent oplevert. De relatief nieuwe kassen zijn gebouwd onder het meest duurzame keurmerk op het moment van de bouw. De verwarming van de kassen gebeurt met restwarmte die Royal Berry met eigen energiecentrales en de opwek van eigen zonne-energie zelf regelt. Overtollige energieopbrengsten worden door Royal Berry terug geleverd aan de regio. Op deze manier biedt Royal Berry de regio met werkgelegenheid, huisvesting, natuur en energie veel meer dan alleen heerlijke aardbeien.

Royal Berry ziet het winnen van de parel als een mooie kers op de taart. Het bedrijf hoopt dan ook dat andere bedrijven geïnspireerd raken om niet te bescheiden te zijn over duurzame ontwikkelingen, maar die juist met trots uit te dragen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

The Economic Board Regio Arnhem Nijmegen
The Economic Board Regio Arnhem Nijmegenhttp://www.theeconomicboard.com
Krachten bundelen The Economic Board acteert op belangrijke strategische maatschappelijke vraagstukken. Het brede netwerk van The Economic Board wordt ingezet om voor projecten (nieuwe) verbindingen te leggen en ze verder te brengen.

Meer berichten