Robot-ei garandeert de kwaliteit van machines

“We willen een inpakmachine leveren waar we voor 300% achter staan, dan moeten we zeker weten dat hij perfect is. Dat weten we dankzij de Gregg.” Sander Luiten en Patrick te Lindert zijn bij Prinzen (onderdeel van Vencomatic Group) onder andere verantwoordelijk voor de assemblage van de eier-inpakkers, kwaliteit staat bij hen hoog in het vaandel.

De Gregg, een zelf ontwikkeld robot-ei vol elektronica, is daarbij een waardevol hulpmiddel: “Als uit de tests blijkt dat een machine niet aan onze eisen voldoet, gaat hij de deur niet uit. We moeten helemaal tevreden zijn.”

Wat is de Gregg?

Patrick legt uit: “De Gregg is een soort robot-ei, we gebruiken 10 stuks om te testen. Elk ei zit vol sensoren, als de eieren over de pakker rollen en tegen andere eieren botsen, registreren ze de g-krachten die daardoor vrijkomen. Elke aanraking in de machine krijgt een cijfer en aan het eind van de test komt daar een eindcijfer uit. Dat moet natuurlijk een voldoende zijn, zoals op school.”

“Tot nu toe moesten we de pakker op het oog afstemmen, we merken nu dat je dan toch veel mist. We verlagen zo het aandeel breuk, dat vinden pluimveehouders natuurlijk belangrijk.”

Gebruik je de Gregg alleen intern?

Sander vertelt: “Nog wel. We nemen de Gregg-eieren straks ook mee naar klanten, om na de installatie te kijken of alles goed werkt. Uit de eerste tests blijkt dat de machinewaardes die we bij Prinzen hebben gemeten niet veel afwijken van de waardes na installatie bij de boer, dus dat is mooi. We hoeven de tests bij de boer ook niet zelf te doen, met wat uitleg kan een verkoper of dealer dat ook. Dealers kunnen de Gregg-eieren ook leasen.”

“Alle machines die hier weggaan worden getest met de Gregg, als het cijfer te laag is gaan we verbeteren. Een test duurt 10 minuten, we voeren hem stap voor stap uit. Het is niet bijzonder tijdrovend, natuurlijk afhankelijk van de eerste score. Met weinig moeite kunnen we dus problemen in de toekomt voorkomen, en daar gaat het om. We gebruiken het testrapport nu nog intern, in de toekomst krijgt de klant dat ook.”

Wat zijn de voordelen van de Gregg?

Patrick vertelt: “We hopen natuurlijk dat de klant, dankzij de Gregg, zo weinig mogelijk breuk heeft en méér gaat verdienen. Dat past ook in onze visie, we willen optimale kwaliteit leveren. Zeker in de wereld van de broedeieren is dat belangrijk, maar ook bij consumptie-eieren. Zo laten we een machine die door iemand is afgesteld en getest altijd nog door een collega controleren. Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Prinzen, we noemen dat ‘the gentle egg way’: voorzichtig omgaan met eieren.”

“We hebben met de Gregg geleerd hoe belangrijk het is dat specialisten de machines afstellen, je moet weten waar je mee bezig bent. De Gregg is een mooi hulpmiddel, maar je moet het op de juiste manier inzetten om de machine op een hoger niveau te krijgen. Je moet bijvoorbeeld weten wat een puntzetting is, of wat invoerpoorten zijn. Je kunt niet iemand zomaar een kunstje leren, je moet de machine door en door kennen. Gelukkig wordt dat bij Prinzen wel erkend.”

Dus het bevalt je goed bij Prinzen?

Sander knikt: “Ik zit nu 13,5 jaar hier en het bevalt me erg goed, een superbedrijf.” Patrick vult hem aan: “Je wordt overal bij betrokken en er hangt een goede werksfeer. Collegialiteit staat bij iedereen voorop. En als je je best doet kun je hier ver komen. Ik kan het iedereen aanbevelen.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten