Relatiegeschenken geven: dit zijn de do’s en don’ts

Met een groeiend aantal bedrijven in Nederland is het voor ondernemers nog belangrijker dan ooit om een goede band te behouden met je zakelijke relaties. Wie weet wat jullie in de toekomst nog voor elkaar kunnen betekenen. Om ervoor te zorgen dat je in the picture blijft, is er een aantal stappen dat je zelf kunt zetten.

Zo helpt het om online goed zichtbaar te zijn en om je zakenrelaties daar op de hoogte te houden met wat je zoal doet op zakelijk gebied. Daarnaast is het een must om eens te kijken naar de voordelen van het geven van passende relatiegeschenken, zoals tasjes en zonnebrillen bedrukken. In dit artikel lees je er meer over.

Zie het relatiegeschenk als een investering

Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat je een relatiegeschenk vooral positief moet bekijken. Zie het als een indirecte investering in je bedrijf. Door zakenpartners af en toe te verrassen met een zakelijk cadeau is de kans aanwezig dat zij sneller weer met je zullen samenwerken. Dat is dus goed nieuws voor je bedrijf! Probeer de investering in een zakenrelatie dus niet te zien als een kostenpost waar je alleen maar geld aan kwijt bent.

Doe je dat wel dan is de kans groot dat dat terug te zien is aan het soort geschenk wat je geeft. Dat kan ervoor zorgen dat het product uiteindelijk weinig wordt gebruikt door de ontvanger of dat er überhaupt geen waardering voor is. In dat geval is het inderdaad zonde van je geld, want het zal niet veel bijdragen aan jullie relatie en de uiteindelijke ontwikkeling van je bedrijf. Kortom: denk er goed over na en investeer met in je achterhoofd het doel van het relatiegeschenk.

Doen: maak het relatiegeschenk persoonlijk

Daarnaast moet je weten dat het een must is om zo’n geschenk persoonlijk te maken. Dat is namelijk dé manier om mensen te verrassen. Zoiets zorgt er vaak voor dat mensen zich gezien en gewaardeerd voelen. Maar: het is lastig om voor iedere zakelijke partner een apart cadeau samen te stellen waar ze echt blij van worden. Wat je wel kunt doen is bestaande geschenken personaliseren.

Hoe je dat doet? Simpel: door ze te laten bedrukken met een unieke boodschap, een naam of een mooie foto. Wanneer je eenmaal een basis hebt qua cadeau is het heel eenvoudig (en voordelig!) om dit te (laten) doen. Denk bijvoorbeeld aan sleutelhangers bedrukken, aan het personaliseren van linnen tasjes of aan zonnebrillen bedrukken. De keuze is reuze, waardoor er voor iedere niche wel iets te vinden is.

Weet wat er heel goed werkt (en wat absoluut niet)

Een persoonlijk relatiegeschenk is dus een goed idee. Toch moet je ook hierbij nog steeds letten op wát je geeft. Het werkt het beste wanneer je het relatiegeschenk voor je laat werken. Het geven is natuurlijk al erg leuk, maar het belangrijkste is wat er vervolgens mee gedaan wordt. Wanneer jouw bedrijfsnaam en/of -gegevens op het geschenk staan, is het extra mooi meegenomen wanneer het item gebruikt wordt. Ga voor jezelf eens na wat je misschien zelf ooit gekregen hebt en wat je wel of niet hebt gebruikt.

Die informatie kun je vervolgens meenemen bij de keuze voor het uitkiezen van een relatiegeschenk. Kies hierbij voor een geschenk dat meerdere keren gebruikt kan worden en überhaupt gebruikt gaat worden. Denk aan een mooie rolkoffer die handig is voor weekendjes weg, sleutelhangers bedrukken waar een leuke gadget in zit of aan een handige waterfles die overal mee naartoe genomen kan worden.

Relatiegeschenken het hele jaar door geven

Waar je tot slot rekening mee moet houden, is het moment waarop je relatiegeschenken geeft. De meeste ondernemers kiezen een vast moment per jaar om zakelijke relaties te bedanken voor of te herinneren aan hun samenwerking. Meestal is dit in december, vlak voordat de feestdagen beginnen. Maar: er zijn echt nog veel meer momenten dan alleen Kerstmis om een relatiegeschenk te geven.

Zo is het leuk om iets te doen op de dag van de stagiair, de dag van de zorg en de dag van de secretaresse. Ook op andere dagen, zoals vakanties, jubileumdagen en verjaardagen is het attent om aan je werknemers en zakelijke relaties te denken. In dat geval kun je prima gaan voor kleinere cadeaus, zoals een lekkere fles wijn, een gepersonaliseerde reep chocolade of sleutelhangers bedrukken.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten