Reizende tentoonstelling in het Euregio-Forum

Van 12 juli t/m 12 augustus 2021 is de reizende tentoonstelling "Shared History on Tour: een Duits-Nederlandse geschiedenis per spoor" te zien bij de Euregio Rijn-Waal in Kleve. De reizende tentoonstelling vertelt over de spoorweggeschiedenis van de regio Niederrhein.

Highlights van de tentoonstelling zijn vier Virtual Reality stations die de bezoeker belangrijke scènes van ontmoetingen rondom de spoorwegen laten beleven

“Het vertrekpunt is de spoorwegbrug over de Rijn bij Wesel. Tussen de opening in 1874 en de vernietiging in 1945 was het een belangrijke transportroute tussen Duitsland en Nederland, en als route voor langeafstandsreizigers, staatslieden en internationale post bij tijden zelfs van Europese en mondiale betekenis. De geschiedenis van de brug bij Wesel wordt vanuit verschillende perspectieven van weerszijden van de grens belicht. Verschillen, overeenkomsten en raakpunten tussen de twee buurlanden worden duidelijk gemaakt aan de hand van de belangrijkste gebeurtenissen uit die tijd”, legt Felix Hildebrand van het LVR Niederrheinmuseum in Wesel uit.

Het LVR Niederrheinmuseum in Wesel, het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, het Nationaal Spoorwegmuseum Utrecht, het Eisenbahnmuseum in Bochum, Stichting Sporen van de Oorlog Mill, Deutsches Technikmuseum Berlin en Kasteel Middachten hebben de tentoonstelling samengesteld

De tentoonstelling is onderdeel van het project “De geschiedenis van oorlog en vrijheid zonder grenzen”  dat mede mogelijk wordt gemaakt door het EU-programma INTERREG Duitsland-Nederland en medegefinancierd wordt door de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken, Innovatie, Digitalisering en Energie van de deelstaat Nordrhein-Westfalen (MWIDE NRW) en de provincies Gelderland en Limburg.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten