Radboudumc en Radboud Universiteit onderzoeken aanpak pandemieën

Hoe kunnen we beter reageren op een pandemie? Antwoorden op die vraag gaan de komende twee jaar onderzocht worden.

Het Radboudumc en de Radboud Universiteit krijgen, samen met de Universiteit van Amsterdam, een belangrijke rol bij een onderzoek naar de aanpak van pandemieën. Volgens de deelnemers is het belang hiervan groot.

De onderzoekers hebben een belangrijk doel voor ogen. Samen willen zij een zogenoemd ‘adaptief pandemiemanagement’ ontwikkelen. Dit is een vorm van management waarmee sneller ingespeeld kan worden op de voortdurend veranderende omstandigheden. Naast de genoemde partijen zijn ook de GGD-Gelderland-Zuid, andere decentrale organisaties en beleidsorganisaties betrokken bij het project.

Marcel Olde Rikkert, hoogleraar bij het Radboudumc, staat aan de leiding van het onderzoek: “Bij het onderzoek wordt ook gebruik gemaakt van methoden uit de complexiteitswetenschap. Het resultaat van ons onderzoek beoogt een vorm van management dat zich zo optimaal mogelijk aanpast aan de steeds wisselende omstandigheden tijdens een landelijke crisissituatie, zoals de COVID-19-pandemie.”

Belangrijk onderzoek

Het belang van het onderzoek is volgens de betrokken wetenschappers erg groot. Veerkracht, de mate waarin iets of iemand herstelt na een gebeurtenis, is daarbij een sleutelbegrip. Ook wendbaarheid, organisatievermogen en samenwerkingsbereidheid zijn belangrijk. Dat concludeert Moniek Pieters, directeur Publieke Gezondheid Gelderland-Zuid.

Vincent Marchau vindt het daarom belangrijk dit allemaal te onderzoeken. Hij is als hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit: “Traditionele besluitvormingsbenaderingen zijn niet in staat om het hoofd te bieden aan de verschillende onzekerheden die de COVID-19-ontwikkelingen met zich meebrengen.”

Financiering aanpak pandemieën

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert het project. Zij heeft een subsidie van 726.000 euro ter beschikking gesteld voor het onderzoek. Door dit project te financieren, hoopt zij besluitvormers beter met al de onzekerheden en de effecten van de pandemie te leren omgaan.

Prof. dr. Heiman Wertheim is afdelingshoofd Medische Microbiologie aan het Radboudumc. Hij had in zijn rol als voorzitter van het uitbrakcrisisteam van het ziekenhuis veel te maken met bepaalde onzekerheden, zoals de tekorten in testen en beschermingsmiddelen. Daarom is hij verheugd dat dit onderzoek plaatsvindt: “Het is heel fijn dat we met deze financiering degelijk onderzoek kunnen doen naar een weerbaarder systeem.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten