Radboud Academy, een waardevolle opleidingspartner voor de regio

De maatschappij verandert steeds sneller, functies transformeren in een rap tempo en kennis raakt vlug verouderd. Het aantrekken van het juiste talent is een uitdaging in deze krappe arbeidsmarkt. Door je medewerkers te stimuleren om nieuwe kennis op te doen en vaardigheden te leren, blijven ze fit for the job en blijft je organisatie van betekenis. Een trainingstraject bij Radboud Academy, het overkoepelend centrum voor Leven Lang Ontwikkelen (LLO) van de Radboud Universiteit, kan hierbij uitkomst bieden.

Een betrouwbare leeromgeving

De Radboud Universiteit is een brede universiteit met 7 faculteiten en veel verschillende disciplines, waarvan er een aantal al sinds de jaren ’80-’90 als gevolg van diverse maatschappelijke ontwikkelingen naast studenten ook professionals ging opleiden. Inmiddels zijn ze 40 jaar verder en helpt de Nijmeegse universiteit zo’n 30.000 volwassenen per jaar met hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Radboud Academy brengt sinds 2020 de gemiddeld 750 cursussen, trainingen en lezingen vanuit de Radboud Universiteit en het Radboudumc samen. Programmadirecteur Radboud Academy Liesbet Korebrits ligt toe: “De programma’s bieden de mogelijkheid om meer impact te maken in het werk of maatschappelijk uit te dragen waar je voor staat. Zowel hogeropgeleide professionals als het brede publiek kan bij ons terecht. Zo bieden we naast beroepsopleidingen bijvoorbeeld ook verdiepende lezingen, taaltrainingen en ‘For the Curious-cursussen’ aan, waarbijtopwetenschappers verdieping geven bij actuele thema’s in de vorm van toegankelijke colleges.”

Schakel tussen wetenschap en praktijk

Prof. Bé Breij, dean van Radboud Academy: “Naast het ontsluiten van het LLO-aanbod middels een gebruiksvriendelijke portal. Heeft Radboud Academy ook een ‘makelaarsrol’.: Samen met de faculteiten creëren we mogelijkheden om interdisciplinaire programma’s te ontwikkelen. Bij het ontwikkelen van onderwijsprogramma’s zoeken we de verbinding te zoeken met de praktijk én brengen we samenwerking tot stand met de verschillende vakgebieden. bij de Radboud Universiteit en het Radboudumc.” Zoveel mogelijk vraaggericht in co-creatie met maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, onderzoekers en docenten. Korebrits: “We gaan graag het gesprek aan. Waar is behoefte aan en wat kunnen we daarin betekenen? We kunnen putten uit een enorme rijkdom aan actuele kennis, verspreid over de hele campus. Het is erg waardevol om vanuit verschillende invalshoeken complexe vraagstukken als de zorg, energietransitie en polarisatie aan te pakken. Onze regio ontwikkelt zich sterk op de Human Capital agenda voor het aantrekken en behoud van goed opgeleide professionals. Daar proberen we aan bij te dragen, het liefst samen met andere kennisinstellingen.”

Onderwijs op maat

Professionals hebben behoefte aan modulair en flexibel ingerichte programma’s, zodat het te doen is naast het werk. Korebrits: “We hebben al voor diverse organisaties een passend opleidingstraject gecreëerd gebaseerd op hun behoeften. Zo hebben we in samenwerking met Werken in Gelderland een opleidingsprogramma opgezet speciaal voor startende academici in het ruimtelijke domein. In samenwerking met de provincie Gelderland realiseerden we voor gemeenteraadsleden een training over de dialoog in het polariserende debat. Samen met het leerplatform Jeugdzorg Leert droegen we bij aan de ontwikkeling van een opleiding rondom zelfzorg van jeugdzorg professionals. En vanuit Woonkr8, een samenwerkingsverband van woningcorporaties. In de woningmarktregio Arnhem-Nijmegen, is de leergang Waarden rond Wonen tot stand gekomen. zodat zij beter in staat zijn afwegingen te maken in het complexe spanningsveld waarin woningbouwcorporaties zich bevinden.”

Verrijkende learning community

Ook het ontmoeten van andere professionals is een belangrijk aspect bij onderwijs voor professionals. Breij: “Met name young professionals missen een learning community. In het modulair opgezette trainingsprogramma geven we o.a. met coaching. die we vanuit een wetenschappelijke basis bij elk programma kunnen aanbieden. aan dat we niet alleen op de professionele ontwikkeling maar ook op de persoonlijke ontwikkeling inspelen. De deelnemers brengen daarbij eigen casuïstiek in. Wat een interessante wisselwerking tussen wetenschap en praktijk oplevert. Dat verbreedt het blikveld van alle partijen.”

Waardegedreven vervolgonderwijs

Het LLO-aanbod is zeer divers. Van een state-of-the-art opleiding op het gebied van hoogbegaafdheid: de Radboud International Training on High Ability (RITHA). Een postmaster om je om te scholen tot leraar. Een masterclass Diversiteit en Inclusie, een opleiding Duurzaamheid en Strategie tot een cursus over de stikstofcrisis of een programma rond duurzame democratie voor jonge leiders. “Met dit soort impactvolle programma’s zorgen we ervoor dat we samen een verschil kunnen maken,” besluit Liesbet Korebrits aanmoedigend.

Wil je weten wat Radboud Academy (op maat) voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op met Radboud Academy om met elkaar te verkennen hoe we opleidingswensen kunnen vertalen naar betekenisvolle onderwijsprogramma’s. voor de professionals in je organisatie.

Uitnodiging voor een duurzame energietransitie

Door langdurige krapte op de arbeidsmarkt en een kenniskloof bij professionals, staat de energietransitie onder druk. Radboud Academy nodigt regionale bedrijven uit om gezamenlijk te werken aan het arbeidsmarktvraagstuk. En snelheid te maken in de energietransitie. Om de regionale leerbehoefte en het LLO-aanbod goed op elkaar te laten aansluiten, investeert het kabinet €167 miljoen binnen de Nationale LLO Katalysator. Dit biedt de mogelijkheid om in co-creatie te kunnen werken aan kansrijke en innovatieve plannen voor het ontwikkelen en opleiden van professionals. Laat het ons weten als je samen met Radboud Academy en andere kennisinstellingen wilt meedenken om de investeringen zo verantwoord mogelijk in te zetten.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten