Praktijk en onderwijs hebben elkaar meer nodig dan ooit: Enexis Groep en KW1 intensiveren samenwerking

Ondernemen is vooruitzien. Dat geldt zeker in het bedrijfsleven met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Veel ondernemingen halen de banden aan met scholen en opleidingscentra, en bieden studenten stages en leerwerktrajecten aan. Wat dat betreft heeft Enexis een vooruitziende blik: al in 2016 sloot de netbeheerder een overeenkomst met het Koning Willem I College (KW1) in ’s-Hertogenbosch. De samenwerking met de mbo-school wordt 21 november vernieuwd.

Door: Han Verbeem

“We werken sinds zes jaar intensief samen met het Koning Willem I College en zijn zeer tevreden”, zegt Agnes Finkenflögel. Zij is teammanager opleidingsontwikkeling training & opleiding bij Enexis. De samenwerking gaat twee richtingen op: studenten krijgen de kans om waardevolle ervaring op te doen. Daarmee weet Enexis al in een vroeg stadium van het opleidingstraject de toekomstige werkkrachten aan zich te binden.

Innovatie

De samenwerking uit 2006 is inmiddels toe aan vernieuwing en dit hangt samen met de recente fusie van het Koning Willem I College met ROC De Leijgraaf. “Het nieuwe College van Bestuur van de fusieschool wil nóg meer inzetten op onderwijsinnovatie en goede aansluiting bij het bedrijfsleven”, legt Agnes Finkenflögel uit. Daarmee krijgt ook de band met Enexis een extra ‘boost’. Zo worden studenten opgeleid via Open Badges, als bewijs dat ze over specifieke vaardigheden beschikken. “Dit sluit aan bij het taakgericht onderwijs.”

Instroom

Het Koning Willem I College en Enexis leiden samen studenten op voor trajecten op mbo 3- en 4-niveau E en G. Voor het medewerkersbestand van Enexis vertaalt zich dit in de instroom van 75 tot 100 schoolverlaters per jaar. Ter vergelijking: de netbeheerder heeft een personeelsbestand van zo’n 5.000 medewerkers – verspreid over het werkgebied in Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Enexis distribueert elektriciteit naar 2,8 miljoen klanten, en gas naar 2,3 miljoen particuliere en zakelijke klanten.  Dan is het van belang om voldoende goede en gekwalificeeFdrde vakspecialisten in huis te hebben. Met name op het gebied van ICT en aanverwante gespecialiseerde technologie gaan de ontwikkelingen razendsnel.

Kennisoverdracht

Ook voor het Koning Willem I College biedt de samenwerking vele voordelen; zoals de garantie van lessen, aantrekkelijk onderwijs dat zich vertaalt in stijgende leerlingenaantallen. Daarnaast heeft ook het Koning Willem I College te maken met personeelstekorten en de praktijkgerichte opleidingstrajecten zorgen voor voldoende kennisoverdracht. “Het docententekort heeft tot nu toe overigens geen enkele impact gehad op de lessen bij Enexis”, benadrukt Flinkenflögel.

Keten

Enexis kijkt niet uitsluitend naar het up-to-date houden van de eigen organisatie maar investeert in de toekomst van de gehele energieketen. “En dan kan het gebeuren dat de studenten die we opleiden, uiteindelijk tóch doorstromen naar een andere werkgever”, moet ze toegeven. Maar dat komt uiteindelijk de gezamenlijke keten –en dus ook Enexis– ten goede.” Overigens is het Koning Willem I College niet de enige school waarmee het bedrijf intensief samenwerkt. Ook met andere regionale opleidingscentra (ROC’s) en Hbo-instellingen heeft Enexis gezamenlijke leerwerktrajecten. Het resultaat: “Maatwerk, korte lijnen en een bij de praktijk aansluitend onderwijsaanbod.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten