Poultry and data management; “From data with love”

“Ik had onlangs een IT’er op bezoek die dacht dat we bij Vencomatic Group alleen maar ijzer kunnen buigen. Hij ging echter kwispelend naar buiten, nadat we hadden laten zien welke mooie dingen we hier met datamanagement doen.”

Bas van de Langenberg is Software Engineer en Projectleider, samen met zijn team zorgt hij dat boeren een beter beeld krijgen van wat er in hun stal gebeurt. Met datamanagement: “Ik gebruik vaak voetbal als voorbeeld. We roepen in Nederland altijd hard over oude trainers als Hiddink of Advocaat, die de ouderwetse skills gebruiken om hun team te managen. Maar ondertussen staat er een jonge generatie trainers op, die veel betere beslissingen maken. Dankzij data.”

Voetbal en boeren worden beter door datamanagement?

“Je kunt als boer acteren tussen de Champions League en kelderklasse, dankzij Vencomatic Group begin je sowieso in een hoge klasse. Dan moet iedereen wel beseffen hoe belangrijk data en datamanagement is. We moeten accepteren dat niet we alleen mechanisch en elektrisch moeten innoveren, maar ook qua software. Je kunt veel boeren niks meer leren over hun vak, maar wel ondersteunen.”

“From data with love, zeg ik wel eens, de film ‘From Russia with Love’ was de eerste James Bond met gadgets, de nerds van toen waren er dol op. Vroeger was een computernerd ook nog heel herkenbaar: zet ze in een donker kamertje, gooi er een paar pizza’s in en er komt mooie software uit. De nerds van nu zijn gewoner, minder stereotiep. Zoals ik, haha.”

Wat kun je allemaal met data in een stal?

“We verzamelen data van verschillende bronnen en bundelen die voor de boer in een dashboard. We gebruiken data uit onze eigen systemen en machines, maar ook uit klimaatcomputers van derden. We kunnen de boer op afstand helpen met problemen, in de toekomst kunnen we de problemen zelfs voorspellen en voorkomen. Je hebt straks een app die de boer helpt bij het managen van zijn stal, problemen en oorzaken worden en/of kunnen dan sneller getackeld worden. Doordat je gericht kunt zoeken.”

“We hebben diverse dashboards met daarop grafieken ontwikkeld, met daarop belangrijke KPI’s voor de boer. Voor vermeerderaars is dit bijvoorbeeld het productiegetal. We zijn daarnaast met ‘heatmaps’ bezig om te kijken of je kunt zien uit welk deel van de stal een ei komt. Je kunt dan zien of het klopt met de verwachtingen, we gaan op zoek naar verbanden. ‘Aan die kant van de stal leggen ze nooit eieren’, zegt de boer misschien, maar dat kun je dan checken of het echt zo is. We moeten het dan wel zeker weten, want als je een keer de verkeerde conclusie trekt is ie het vertrouwen kwijt.”

“Natuurlijk moet je nog steeds op gevoel en ervaring werken, data is nu slechts controle. Maar de combinatie is goud, daar geloof ik heilig in. Misschien was ik destijds met data wel een veel betere voetballer geworden, haha.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten