Port of Moerdijk bouwt samen met KPN aan de haven van de toekomst

Port of Moerdijk en KPN gaan bouwen aan een zakelijk glasvezel- en 5G netwerk. Binnen nu en een aantal jaren is het haven- en industrieterrein Moerdijk, inclusief het aan te leggen Logistiek Park voorzien van de beste mobiele- en glasvezelinfrastructuur.

Niet eerder werd voor een heel gebied zowel glasvezel als 5G aangelegd. Een samenwerking waarmee ze de komende 20 jaar voortbouwen aan een sterke digitale haven. Een haven van de toekomst.

De nieuwe samenwerking tussen het havenbedrijf en KPN omvat het uitbreiden van een Fiber to the Office glasvezelnetwerk in het bestaande gebied en het aanleggen in het te ontwikkelen Logistiek- en Industrial Park. Daarnaast gaat het om het uitbreiden en plaatsen van mobiele masten ten behoeve van een sterk 5G-netwerk. Hierdoor ontstaan er legio mogelijkheden in de haven, waardoor het havenbedrijf en de bedrijven in het gebied voorop kunnen lopen in de digitale transformatie.

Nieuwe mogelijkheden

Door de investering van het havenbedrijf in de infrastructuur voor mobiel telecom- en dataverkeer, kan eerder en daardoor extra bereik, betrouwbaarheid en snelheid voor 4G en 5G worden gerealiseerd. Dit levert voordelen op voor bedrijven die van dit netwerk gebruik maken, voor klassiek mobiel internet, bellen en vooral voor geavanceerde nieuwe mogelijkheden. Toepassingen zoals Automated Guided Vehicles (AGV), inzet van autonome robots, augmented reality en drone inspecties. Daarnaast wordt de komende jaren het cameranetwerk op het haven- en industrieterrein vernieuwd en voorzien van slimme camera’s. Een flinke stap voorwaarts voor de beveiliging van het terrein. Hiervoor is uitbreiding van het glasvezelnetwerk noodzakelijk.

Connectiviteit als basis

KPN en het Havenbedrijf Moerdijk hebben een lange geschiedenis en samenwerking met elkaar.
Ferdinand van den Oever, Directeur havenbedrijf: “Connectiviteit is de basis van onze haven. We verbinden klanten met de wereld. De connectiviteit is over de jaren uitgebreid en verbeterd. Eén van de ambities is het verder versterken en digitaliseren van onze modaliteiten en infrastructuur. Voor ons en onze bedrijven, zodat Port of Moerdijk het knooppunt van duurzame logistiek en procesindustrie in de Vlaams Nederlandse Delta blijft. Daar doen we het voor.”

Unieke overeenkomst

Anja de Vos-Biemans, Regiodirecteur Zuid bij KPN: “Port of Moerdijk is van grote betekenis voor de regio. De komende 20 jaar investeren we in de digitale toekomst van de haven. Dat doen we met de aanleg van zowel glasvezel als 5G, een unieke en toekomstbestendige aanpak die zorgt voor een koploperspositie van de haven op het gebied van mobiel telecom- en dataverkeer. Hiermee creëren we kansen voor ondernemers en draagt de verdere digitalisering van de haven bij aan hun succes.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten