Perspectief op Werk West- Brabant werpt zijn vruchten af

Werkgeversvereniging VNO-NCW en WSP West-Brabant hebben, in samenwerking met beroepsopleider Curio, 167 werknemers succesvol naar werk begeleid in het project Perspectief op Werk (PoW).

Donderdag 15 juli ondertekenden de Bredase wethouder Adank, regiovoorzitter Van Beers (VNO-NCW) en bestuursvoorzitter Neutelings (Curio) een nieuwe ambitie: samen verder bouwen aan een krachtige arbeidsmarkt van de toekomst. Vanaf nu gaat de samenwerking verder onder de titel: West-Brabant werkt door!
Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid maakte in 2019 extra geld beschikbaar voor de arbeidsmarktregio’s. In juni 2019 startte West-Brabant als één van de eerste regio’s in Nederland het project met als doel: een betere match creëren tussen werkgever en werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt.

In verbinding

Wethouder Boaz Adank, gemeente Breda: “Gemeenten, werkgevers en onderwijs hebben gekeken hoe we de mensen aan het werk kunnen krijgen; niet door langs elkaar heen te werken maar in verbinding met elkaar. Niet de standaard zaken, maar dingen die we extra kunnen doen.” Collegevoorzitter Rob Neutelings, Curio, vult aan: “We maken het verschil met elkaar, ondanks dat we een andere taal spreken. Laten we dit vasthouden en de goede dingen doen voor West-Brabant. En: ben vooral trots op wat we bereikt hebben.’’

Krachtenbundeling werkt

Perspectief op Werk heeft geleid tot een betere regionale samenwerking. De krachten zijn gebundeld, onder meer op het gebied van het gezamenlijk opleiden van medewerkers. Er zijn regionale oriëntatie- en opleidingstrajecten (de zogenaamde branchestraten) ingericht voor de vier kansrijke sectoren: Groen, Techniek en Logistiek, Zorg en Schoonmaak, Horeca en Detailhandel.

Via bijvoorbeeld coaching en taaltrajecten kregen deelnemers een extra steuntje in de rug om hun kansen op matching en plaatsing te vergroten. Zo werd 311 West-Brabanders meer perspectief geboden in de vorm van een praktische opleiding. Van hen zijn al 167 geplaatst bij één van de 87 betrokken werkgevers uit West-Brabant. Dit aantal zal zeker nog stijgen doordat nog een aantal mensen bezig is met het traject en daarna geplaatst zal worden.

Branchestraten

Wethouder Boaz Adank, gemeente Breda: “Vanuit de branchestraten kunnen de kandidaten voelen en zien wat het werken in een branche is om te kijken of dit bij ze past, zoals de simulatieomgeving voor heftruckchauffeur bij Curio” Regiovoorzitter Anton van Beers, VNO NCW Brabant Zeeland: “Er is niet alleen gekeken naar de werkzoekenden (aanbod), maar ook naar de werkgevers (vraag). Werkgevers willen ook maatschappelijk verantwoord ondernemen door hulp aan te bieden om mensen zelfredzaam te maken.”

Verder onder West-Brabant werkt door

Nu het project succesvol is gebleken, wordt de regionale samenwerking voortgezet. onder de noemer ‘West-Brabant werkt door’, de netwerksamenwerking van alle arbeidsmarktpartners uit West-Brabant. Werkgevers, werknemers en werkzoekenden kunnen hier terecht met alle vragen rondom werk, opleiding en regelingen.

SourceCurio
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten