Personeelstekort? Ribbstyle leidt jongeren gericht op met hulp van vakdocenten

Als directeur van het in coating gespecialiseerde bedrijf Ribbstyle ziet Martijn Meeuwse een steeds grotere uitdaging in kwaliteit bieden in de bouwsector. Dat heeft volgens hem te maken met de vergrijzing, lage tarieven en een gebrek aan vakgericht opgeleid personeel. Voor het laatste probleem bedacht hij een oplossing.

“Door vergrijzing op de arbeidsmarkt verdwijnen kennis en kunde”, start Meeuwse zijn verhaal. “Daarbij werken veel zzp’ers in onze branche, wat kennis overdragen aan de volgende generatie nog lastiger maakt. Voorheen ging jong en oud uit hetzelfde bedrijf met elkaar op pad. Nu werken meer mensen zelfstandig en ontbreekt die kennisoverdracht.”

Tarieven

Dat in de bouwsector niet altijd kwaliteit wordt geleverd, heeft volgens Meeuwse ook met het rekenen van lage tarieven te maken. Meeuwse komt bij projecten over de vloer waar hij de schade herstelt. “Met meer tijd, energie en kwaliteit had zo’n project wel goed kunnen verlopen.” Hij ziet dan ook meer in een bouwketen waarin alle partijen worden betrokken in plaats van een keten waarin een aannemer stuurt op tijd en geld. “Kijk aan de voorkant naar de kwaliteit die je wilt leveren en probeer per discripline minder in hokjes te denken.”

Vakgericht

De grootste uitdaging in de bouwsector blijft volgens Meeuwse het vinden van goed gekwalificeerde vakmensen. Zijn personeelsbestand bestaat nu uit veertien medewerkers en mag wat hem betreft verder groeien. Hij gelooft in een combinatie van kennisoverdracht en direct ervaring opdoen op de werkvloer. Potentiele medewerkers die zich zonder diploma bij hem melden, leren door te doen en krijgen één dag per maand les van een vakdocent, bij hem in het bedrijf. De directeur van Ribbstyle zag te vaak dat jongeren het curriculum van de vakopleiding niet altijd volhielden, omdat het te breed is. “In het curriculum zitten een aantal basisvakken waar hun interesse niet ligt. Bij ons kunnen ze direct praktijkervaring opdoen én krijgen ze theoretische ondersteuning.”

Spuiter

Vrijstellingen

Vanuit de vakopleiding komen docenten op maat onderwijzen. Met vier uur theorie en vier uur praktijk zijn ze na anderhalf jaar in staat een diploma te behalen met een aantal vrijstellingen. In het vinden van geschikt personeel kijkt Meeuwse vooral naar jongeren die het echt zien zitten een vak te leren. Maar, hij richt zijn blik ook op mensen van veertig tot zestig jaar. “Zo scholen we op dit moment een kok om tot coater. We willen weten of iemand wil, of iemand het bij ons ziet zitten én of iemand de drive heeft zich te laten scholen. Dat kan iemand aan den lijve ondervinden door eerst met een aantal projecten mee te lopen.”

De wereld zien

De vergrijzing slaat in zijn bedrijf in ieder geval voorlopig niet toe. Ribbstyle is een jonge club. “Hier krijgen mensen veel verantwoording, we laten hen snel zelfstandig werken. Sommigen willen graag wat van de wereld zien en dat kan met de uitdagende projecten waaraan wij werken. Zo waren we onlangs in Abu Dhabi voor het gasdicht afdichten van een aantal silo’s. Het andere moment breng je een reflectieve coating aan op een tank van zestig meter hoog. Ja, mensen krijgen hier echt de kans zich te ontwikkelen. Dat is goed, want nieuwe mensen zien we graag komen zodat we samen kwaliteit kunnen blijven leveren.”

Auteur: Carline Klijn – van Best 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten