Personeel uit Duitsland? GrensInfoPunt Rijn-Waal wijst de weg

Foto: Het team van het GrensInfoPunt Rijn-Waal: v.l.n.r. Marco Flipse, Emma Kraaijvanger en Carola Schroer. (c) Euregio Rijn-Waal

De krapte op de arbeidsmarkt is een blijvertje. Door de toenemende vergrijzing en een tekort aan jonge, geschoolde werkkrachten wordt het voor werkgevers steeds moeilijker om personeel te vinden. Juist daarom nemen steeds meer Nederlandse bedrijven in hun zoektocht naar gekwalificeerde medewerkers een kijkje aan de andere kant van grens: in Duitsland. Het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleef (D) wijst werkgevers de weg naar de juiste instanties en biedt hen gratis informatie en advies.

Vooral in deze beweeglijke arbeidsmarkt zorgt grensarbeid voor veel kansen, merkt Marco Flipse, coördinator van het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal, op. Wie in Nederland al een tijdje vergeefs op zoek is naar nieuw personeel, slaagt in Duitsland misschien wél. Flipse en zijn collega’s kunnen Nederlandse werkgevers hiervoor in contact brengen met de Bundesagentur für Arbeit, de Duitse tegenhanger van UWV. “Hieruit blijkt dan of het voor een ondernemer interessant is om een Duitse medewerker in dienst te nemen.” In het samenwerkingsverband EURES worden deze kansen geconcretiseerd.

“Nederlanders en Duitsers vullen elkaar aan”

Wie een inwoner van Duitsland in dienst neemt, moet wel rekening houden met een aantal zaken. Dit heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de pensioenopbouw, de belastingafdracht, de afdracht van de premies voor de sociale verzekeringen en de rechtspositie van de werknemer. Het GrensInfoPunt geeft hierover informatie en advies.

Ook kan er sprake zijn van een taalbarrière. En last but not least: tussen Nederlanders en Duitsers bestaan er diverse culturele verschillen: “Duitsers staan bijvoorbeeld bekend als hardwerkend, nauwkeurig en gezagsgetrouw, terwijl Nederlanders vrijdenkend, creatief en vindingrijk zijn”, zegt Flipse. Duitse collega’s spreken elkaar op de werkvloer doorgaans met ‘Sie’ aan en in Nederland gaat de directeur op z’n fiets naar het werk. Nederlanders en Duitsers vullen elkaar echter goed aan.

Ook advies bij emigratie

Het komt ook regelmatig voor dat inwoners van Nederland aan de slag gaan voor een Duitse werkgever. Ook voor hen verandert er veel op het gebied van pensioen, zorgverzekering, sociale premies en belastingen. Datzelfde geldt voor Nederlanders die naar Duitsland verhuizen. “De adviseurs van het GrensInfoPunt bieden ook dan ondersteuning en kunnen de meest uiteenlopende vragen beantwoorden”, aldus Flipse.

Vakdiploma’s een vereiste

Daarnaast weten ook studenten de weg te vinden naar onderwijsinstellingen aan de andere zijde van de grens. Het beroepsonderwijs in Duitsland is ingericht volgens het aloude systeem van leerling-gezel-meester. “Op de Duitse arbeidsmarkt zijn vakdiploma’s daardoor echt een vereiste”, benadrukt Flipse. Een Nederlands diploma biedt soms niet voldoende aansluiting. “Ook hierover geven onze adviseurs graag uitleg.”

Spreekuren
Wie meer wil weten, kan terecht bij één van de spreekuren die het GrensInfoPunt organiseert. Zo vindt elke eerste dinsdag van de maand een online spreekuur met het GrensInfoPunt, UWV en de Bundesagentur für Arbeit plaats. Op het kantoor van het GrensInfoPunt in Kleef wordt bovendien elke laatste dinsdag van de maand een groot spreekuur met relevante instanties georganiseerd.

Meer informatie over het GrensInfoPunt Rijn-Waal, de Euregio Rijn-Waal en het samenwerkingsverband EURES is via onderstaande links te vinden:

https://grenzinfo.eu/erw/nl/

www.euregio.org

https://eures.ec.europa.eu/index_nl

Auteur: Han Verbeem

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten