Wijzig je omslagfoto
VNO-NCW
Wijzig je omslagfoto
Deze gebruikersaccount status is Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

VNO-NCW
Instanties
VNO-NCW behartigt de gemeenschappelijke belangen van het Nederlands bedrijfsleven zowel op nationaal als internationaal niveau.

Stippen op de horizon

Zelfreflectie is een belangrijke competentie. Het betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Het draait hierbij om het terugkijken op eigen ervaringen om daarvan te kunnen leren.

VNO-NCW en MKB-Nederland zagen al een tijdje een onderstroom die niet te negeren was; een minderheid van de bevolking keek niet onbekommerd naar de toekomst. Op zich niet uniek maar reden genoeg tot onderzoek en zelfreflectie door het Nederlandse bedrijfsleven, verbonden aan VNO-NCW en MKB-Nederland. Corona deed daar nog eens een schepje bovenop door ons te laten beseffen dat er ook andere crises kunnen zijn waar Nederland zich beter op moet voorbereiden om ontwrichting van de samenleving, in de toekomst te voorkomen.

 

In februari 2021 presenteerde VNO-NCW haar nieuwe koers: Ondernemen voor Brede Welvaart. Deze koers met een aantal belangrijke stippen op de horizon, richt zich op het bereiken van een samenleving met gelijke kansen en werk, een duurzame leefomgeving en voldoende economische groei om die brede welkvaart mogelijk te maken. Samen de schouders eronder zetten past bij onze volksaard. Met een overheid die niet dicteert, maar iedereen betrekt en ondernemend gedrag en het gezamenlijk dragen van verantwoordelijkheid stimuleert.


Wanneer we de activiteiten in onze regio tegen deze ‘stippen op de horizon’ aanhouden, dan zien we in de praktijk dat veel bedrijven zich al langer met punten uit dit landelijk plan bezig houden en welke verantwoordelijkheden ze nemen.

Zo ervaren we bijvoorbeeld de Kracht van Oost 2. Alle regio’s krijgen te maken met internationale trends als digitalisering en duurzaamheid. Steeds vaker moeten we rekening houden met schaarsere ruimte. Voor deze opgaven staan acht regio’s in de provincies Gelderland en Overijssel gezamenlijk. Samen werken ze aan de kracht en toekomstbestendigheid van de ruimtelijk-economische structuur van Oost-Nederland. Dit doen ze op een vijftal speerpunten waarbij het accent op de kracht van netwerken ligt.

 

Onze krachtige regio zet zich op de kaart door heel Nederland slim te benutten en met innovatieve oplossingen te komen voor belangrijke maatschappelijk opgaven als duurzame energie, werkgelegenheid en kwaliteit van leven. Ik ben er trots op dat wij dit vermogen hier hebben en op deze manier ook politieke partijen laten zien dat Oost-Nederland een ideale plek voor brede welvaart is. Voor nu en latere generaties.