Wijzig je omslagfoto
Verbruggen Paddestoelen B.V.
Wijzig je omslagfoto
Deze gebruikersaccount status is Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

Verbruggen Paddestoelen B.V.
Bedrijven
Bedrijfsafbeelding 2
Bedrijfsafbeelding 3

Verbruggen Paddestoelen kweekt het voedsel van de toekomst

Biologisch, innovatief en duurzaam. Verbruggen Paddestoelen teelt al dertig jaar exotische paddenstoelen. Verspreid over vier locaties worden de zalmroze, limoengele en grijze oesterzwam, de mini-oesterzwam, de populierenleemhoed en shiitake gekweekt.

 

Gezond en superlekker

“Wij doen alles biologisch, high tech en circulair.” John Verbruggen is eigenaar van Verbruggen Paddestoelen. Het bedrijf heeft zonnepanelen op de daken en werkt met acht warmtepompen. Het beschikt over een ultramodern computersysteem om het klimaat in de cellen waar de paddenstoelen worden gekweekt, te regelen. Ook wordt het licht in de cellen ermee geregeld. Het levert een hogere opbrengst op en topkwaliteit.

De oesterzwam is geschikt voor het maken van vegan producten. “En is ook heel geschikt voor blend producten,” zegt John Verbruggen, “die zijn in Amerika helemaal in. Ideaal voor als je wilt afvallen. De smaakvolle oesterzwam heeft veel voedzame stoffen en vitamine B. En in shiitake zit bijvoorbeeld lentinan, wat goed is voor je immuunsysteem. Paddenstoelen zijn het voedsel van de toekomst: gezond, duurzaam geproduceerd en superlekker.”

 

Zelf substraat maken waar de paddenstoel op groeit

Paddenstoelen groeien op substraat. Dit produceert Verbruggen zelf: vierhonderd ton per week, waarvan ze zestig ton zelf gebruiken. “Substraat produceren doen wij zo duurzaam mogelijk door stro in te kopen. Verder gaat er natuurkalk bij uit België, natuurgips uit Duitsland, lava (mineralen), spoorelement en natuurgras van Waterschap Aa en Maas. Deze gebieden zijn biologisch gecertificeerd.”

“Ook wordt miscanthus gebruikt, oftewel olifantengras. Dat doet in de CO2-zuurstoftransitie op één hectare evenveel als drie hectare bos,” zegt Verbruggen. “En we gebruiken zonnekoorn, een energiegewas met een heel mooi geel bloemetje dat weer bijen en andere insecten aantrekt.” Door het op deze manier te doen, verlaagt het bedrijf de CO2-voetafdruk.

Vermengen en produceren van substraat (http://verbruggen-paddestoelen.nl/substraat/ ) duurt een tot drie dagen. Daarna wordt het getransporteerd naar VeMe Specials B.V., waarvan John Verbruggen mede-eigenaar is. Hier wordt het substraat gepasteuriseerd in vier stoomtunnels, wat nodig is om de concurrerende schimmels en bacteriën te doden.

“Na dit proces wordt het geënt met de schimmels die wij willen,” zegt de directeur. Vervolgens gaat het substraat naar internationale klanten en een gedeelte naar Verbruggen Paddestoelen. “We hebben klanten tot aan Kuala Lumpur toe.”

 

Oesterzwammen en shiitake

Verbruggen Paddestoelen ( http://verbruggen-paddestoelen.nl ) produceert 11.000 tot 12.000 kilogram paddenstoelen per week. Die worden verkocht aan een twintigtal vaste klanten in Europa. Belangrijkste exportlanden zijn België en Duitsland. Ongeveer zestig procent blijft in Nederland. “Indirect zijn onze klanten Jumbo, Albert Heijn en Sligro.”

In de kwekerij in Erp zijn zes doorgroeiruimtes en tien teelcellen. Hier worden alle oesterzwammen (behalve de grijze) en de shiitake geproduceerd. Er is ook een koude-warmteopslag in de bodem. De locatie in Boekel heeft zes cellen waar de normale grijze oesterzwammen worden geteeld. In hoofdlocatie Uden waar ook wordt verpakt en gekoeld, zijn veertien teelcellen.

De voetjes van de paddestoelen of ondersteeltjes gaan onder andere naar Bratislava. Daar is een bedrijf die betaglucanen eruit haalt. Dat wordt verwerkt in babyvoeding en supplementen, goed om je immuunsysteem te versterken. Daarnaast worden de ondersteeltjes ook nog versneden bij Verbruggen Paddestoelen. Ze worden schoongemaakt en gepasteuriseerd, in zakken van vijf kilo gedaan en bijvoorbeeld verkocht aan slagerijen die 50/50 producten maken: voeding die bestaat uit vijftig procent groenten en vijftig procent vlees. Voeding met minder calorieën en meer smaak.

 

Circulair

Na de teelt van de paddestoelen gaan de pakketten waarop ze groeien onder meer naar Avans Hogeschool en nog een paar partijen. Verbruggen: “Dat is een natuurlijke biocompositie en prima bouwmateriaal. Het past logistiek goed op een pallet. Een aantal duizenden blokken worden gedroogd en worden keihard. Perfect te gebruiken in een huis als isolatie of geluidsisolatie. We doen er samen met Avans onderzoek naar.”

“We gaan hierbij uit van circulaire gedachten. Na gebruik in huis als bouwmateriaal kun je het in de shredder gooien en op het land gebruiken. Dan groeit daar de tarwe op. Het substraat dat bij ons uit de cellen komt, zit vol met nuttige schimmels. Als je dat in de bodem doet, verhoogt dat het humusgehalte. Het is goede grond voor biologische tuinders. Er groeien groenten en akkerbouwgewassen op. Die gewassen kunnen wij weer gebruiken om het substraat op te maken.”

En zo is de cirkel rond. “Als Nederlands grootste producent van exotische paddenstoelen willen we zo circulair mogelijk en CO2-neutraal mogelijk lekkere producten maken,” zegt Verbruggen. “Dat doen we ook en daar zijn we trots op.”