Wijzig je omslagfoto
S+dB B.V.
Wijzig je omslagfoto
Deze gebruikersaccount status is Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

S+dB B.V.
Bedrijven

Frank Lub en Gerard Otten

S+dB BV 

S+dB BV uit Weert is een innovatief bedrijf dat zich specialiseert in grasmatten. Geen klassieke matten: de graszaden zijn gecoat op een biologische ondergrond. En dat heeft tal van voordelen. 

Leggen wanneer je dat het beste uitkomt

Een grasmat leggen is arbeidsintensief: de matten zijn zwaar. Bovendien moet je er snel bij zijn. Wanneer een mat niet binnen 48 uur op de plaats van bestemming ligt, neemt de kwaliteit al af: de grasmat droogt uit. Het product van S+dB BV heeft daar geen last van. “Het is nog geen gras, het is zaad”, zegt directeur Frank Lub, die samen met zijn compagnon Gerard Otten het bedrijf runt. “Dus je kunt de mat leggen wanneer je dat het beste uitkomt.”

Het halfproduct, waarover na het leggen een laagje aarde wordt gelegd, heeft nog veel meer voordelen. “De rollen zijn veel lichter, daardoor kun je er veel makkelijker mee werken. Wat vooral telt, is dat de ondergrond waarop de zaden zijn geplakt uit een soort zetmeel bestaat. Het is dus biologisch afbreekbaar. Bovendien levert die zetmeel voedingsstoffen aan de bodem. Het is dus een win-winverhaal.” 

Minder onkruid door ondergrond: geen bestrijdingsmiddelen meer nodig

Daar komt nóg een interessante factor bij. “Als het gras gaat kiemen, wordt het niet gehinderd door onkruid. Want de ondergrond houdt dat onkruid tegen. Is de ondergrond afgebroken, dan is het gras zodanig volgroeid dat onkruid nagenoeg geen kans meer heeft zich te ontwikkelen. Dus heb je ook geen bestrijdingsmiddelen nodig.” 

Gecoate graszaden: altijd een egale grasmat

Gras laten groeien op een coating: Lub is niet de enige die op dat idee kwam. “Het is een ideale oplossing, maar het grote probleem was hoe de zaden erop te plakken. Daar heb ik dus een oplossing voor gevonden. Met geplakte zaden ben je van een egale grasmat verzekerd. “Als je zelf zaait is dat zeker niet het geval.” 

Samenwerking met Limburgse ontwikkelingsmaatschappij en HAS Den Bosch

S+dB BV is niet alleen interessant voor graszaadbedrijven, zegt Lub. “We zijn er voor iedereen die een mooie en vooral egale grasmat wil. Dan denk ik aan golfbanen, sportverenigingen. En ook aan particulieren, die in hun tuin willen genieten van hun gazon.” 

De startup S+dB BV - de initialen  staan voor Sjakie en de Bonenstaak - zoekt nadrukkelijk de regionale samenwerking. Zo participeert de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij financieel in de in 2014 opgerichte onderneming. Ook het bedrijf Botany uit Venlo, gespecialiseerd in productontwikkeling in de tuinbouw, is nauw betrokken bij nieuwe innovaties. “Dit systeem is natuurlijk ook interessant om bladgroentes op te kweken. Zo experimenteren we met sla en spinazie.” De HAS Hogeschool in Den Bosch had een belangrijk aandeel in de opstartfase. “Studenten hebben onderzocht hoe je de coatings het beste kunt toepassen in kassen en de koude grond.” 

Frank Lub heeft bewust gekozen voor RegioinBedrijf om S+dB BV onder de aandacht te brengen. “Met mijn andere onderneming in Weert (Quavers B.V.) sta ik op deze portal. S+dB BV is een nieuw bedrijf en dat heeft exposure nodig naar buiten toe. Daar is RegioinBedrijf bij uitstek geschikt voor.”