Wijzig je omslagfoto
Novio Tech Campus B.V.
Wijzig je omslagfoto
Deze gebruikersaccount status is Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

Novio Tech Campus B.V.
Instanties

Novio Tech Campus: Health en High Tech hotspot van regio Gelderland

De afgelopen jaren heeft Novio Tech Campus zich in rap tempo ontwikkeld. Van voormalig NXP-terrein tot Health en High Tech hotspot van regio Gelderland. De campus huisvest meer dan 70 bedrijven, van start-up tot multinational, waar samen meer dan 3.400 werknemers werken aan de innovaties van morgen. De Nijmeegse innovatiecampus maakt haar slogan waar: Where Innovation Works.

Health én High Tech 

Dat Nijmegen met het Radboudumc een vooraanstaande positie heeft op het vlak van Health is genoegzaam bekend, haar rijke High Tech geschiedenis is dat minder. In 1953 betrok Philips N.V. een vestiging in het centrum van de stad, twee jaar later volgde de bouw van een groot complex in de buurt van Neerbosch. De ene na de andere fabriek werd hier opgetrokken en het groeide uit tot een van de grootste locaties voor halfgeleiderproductie in Europa. In 2006 verzelfstandigde de halfgeleiderdivisie van Philips, wat leidde tot het ontstaan van een nieuw bedrijf: Next eXPerience (NXP). Door reorganisaties en herverdelingsplannen van NXP kwam in 2013 een deel van het terrein vrij: het startschot voor de ontwikkeling van Novio Tech Campus. 

In de loop der jaren heeft zich op en rondom de campus een sterk High Tech ecosysteem gevormd. NXP bracht Ampleon (2015) en Nexperia (2016) voort, hun hoofdkantoren vestigden zij op de campus. De aanwezigheid van deze wereldspelers van de chipindustrie heeft geleid tot de aanwas van veelbelovende chipbedrijven, zoals PinkRF, Macom en EPR. Net buiten het campusterrein zijn Trymax en Sempro gevestigd, internationaal succesvolle chipmachineproducenten. Kruisbestuiving tussen de verschillende bedrijven uit de chipindustrie hebben van de campus een broedplaats voor High Tech innovatie gemaakt.  

Enzyre’s biochip

Op Novio Tech Campus komen Health en High Tech samen. Bedrijven bedenken hier slimme (High Tech) oplossingen voor uitdagingen op het gebied van Health. Voorbeeld daarvan is Enzyre, een start-up die meerdere mini-stoltesten verpakt in één biochip ter grootte van een creditcard. Met deze chip kunnen patiënten thuis, in plaats van onderzoekers op een laboratorium, hun bloedstollingswaarden meten en besparen zij een hoop tijd en ongemak. Waander van Heerde, CSO en mede-oprichter van Enzyre, voelt zich ondersteund door de regio en het netwerk op de campus: “Door ons te vestigen op Novio Tech Campus zijn we in contact gekomen met cruciale partners van Business Cluster Semiconductors, zoals NXP, Sencio en EPR. Met de ondersteuning vanuit dit ecosysteem, en financiële ondersteuning vanuit provincie Gelderland, is het ons gelukt de biochip te ontwikkelen.”

Er zijn meer bedrijven als Enzyre. Om die te ondersteunen is de campus betrokken bij het samenwerkingsverband Briskr: Health and High Tech Generator. Samen met elf andere partners (bestaande uit overheden, netwerkorganisaties en kennisinstellingen) worden start-ups en scale-ups in Health en High Tech vooruitgeholpen. Met huisvesting, bedrijfskundig advies, financieringen en meetings helpt Briskr de ondernemers bij het zetten van de volgende stap.

Nijmegen innoveert

Novio Tech Campus groeit snel. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de realisatie van het Chip Integration Technology Center (CITC): open innovatiecentrum voor een nieuwe generatie chips. De stap is groot tussen een PhD’er die in vier jaar tijd één sample produceert en een commerciële organisatie die dit op een schaal van miljoenen of miljarden per jaar doet. In het CITC wordt daarom de brug geslagen tussen fundamenteel onderzoek en nieuwe technologische producten. De chiptechnologieën worden op de Nijmeegse campus ontwikkeld en vervolgens wereldwijd toegepast.  

De invloed van Nijmeegse innovatie wordt steeds zichtbaarder en reikt nu al tot ver buiten de grenzen van Nederland en Europa. Internationale start-ups melden zich bij Briskr en de eerste onderzoeksvoorstellen voor het CITC liggen klaar. Het fundament van dit Nijmeegse Health en High Tech succes ligt op een voormalig Philipsterrein, in de buurt van Neerbosch: Novio Tech Campus. 

Mijn bedrijf op Novio Tech Campus

Ondernemers in Health en High Tech vestigen zich op Novio Tech Campus. Meer informatie over het huren van een ruimte of het bouwen van een nieuwe locatie op deze Nijmeegse innovatiecampus vindt u op de website van de Novio Tech Campus.