Wijzig je omslagfoto
LAMB WESTON
Wijzig je omslagfoto
Deze gebruikersaccount status is Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

LAMB WESTON
Bedrijven
Bedrijfsafbeelding 1

Inventieve aardappelproducten en oplossingen voor klanten in meer dan 90 landen

Nu de wereldbevolking groeit en de welvaart toeneemt, stijgt de vraag naar diepgevroren aardappelproducten. Bij Lamb Weston / Meijer merken ze dat als geen ander. De producent met 6 Europese fabrieken, waaronder ook die in het Zeeuwse Kruiningen, draait op volle toeren.

De aardappel als basis

De vrachtwagens volgeladen met aardappelen rijden af en aan. Gemiddeld komen er drie per uur binnen op het terrein van Lamb Weston / Meijer in Kruiningen. Afkomstig van telers uit België, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Jaarlijks goed voor 500.000 ton aardappelen in alle soorten en maten. Na verwerking blijft ongeveer de helft van het gewicht over als voorgebakken eindproduct. Toch zijn het niet alleen frites die de fabriek in Kruiningen verlaten. Het bedrijf produceert ook tal van speciale producten, zoals de populaire Twisters®. Een product dat door Lamb Weston in de jaren tachtig zelf is ontwikkeld. En de Potato Dippers en Connoisseur Fries voor klanten in de Foodservice, Quick Service en Retail. Het zijn slechts enkele van de honderden type diepgevroren producten. Daarnaast is er ook een groeimarkt voor gedroogde aardappelproducten die hun weg vinden naar de voedselindustrie.

Consument bepaalt

Lamb Weston® is een wereldwijd toonaangevend merk in hoogwaardige aardappelproducten. De producten worden verkocht in meer dan 100 landen over de hele wereld. Lamb Weston/Meijer bedient markten in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Rusland en Brazilië. De fritesfabrikant speelt goed in

op de groeiende vraag met fabrieken in Nederland, Engeland en Oostenrijk. Er is de afgelopen jaren geïnvesteerd in een nieuwe aardappelontvangsthal in Kruiningen, er is een compleet nieuwe premium productielijn opgebouwd in Bergen op Zoom, zodat er snel voldaan kan worden aan de wensen en uitdagingen van de klanten, en Lamb Weston / Meijer heeft sinds 2017 een 4e fritesfabriek in Nederland: in het Limburgse Broekhuizenvorst.

Een duidelijke duurzaamheidsambitie

 

Stilstand is achteruitgang. Daarom boort Lamb Weston / Meijer nieuwe markten aan. Een recent voorbeeld zijn de aardappelvlokken, een versnipperd, gedroogd eindproduct dat onder de naam Poundo Potato als een betaalbare aardappeloplossing is geïntroduceerd in Nigeria.

In de keten, van veld tot vork, gaat het om 100% aardappelbenutting. Met als doel dat zo min mogelijk van het product verloren gaat. Zelfs de schil wordt hergebruikt als veevoer. De duurzaamheidsdoelstellingen gaan verder. Van het afvoerwater in de fabriek wordt biogas gemaakt. En de restwarmte gaat nu via een pijpleiding naar buur Wiskerke Onions, dat de stoom gebruikt voor het drogen van uien. Parallel loopt een project met waterbedrijf Evides. Samen onderzoeken ze een methode voor het hergebruiken van water. In de fabriek gaat door nieuwe technieken alles sneller en efficiënter. Vanaf de losplek gaan de aardappelen over een transportband naar een sorteerdek. En via een buizensysteem gaan de aardappelen via een waterstroom naar de fabriek. Volautomatische schillers en snijders maken er frites van. Daarna wordt alleen de beste frites geselecteerd en verpakt. Het volautomatische proces neemt nog geen 2 uur in beslag.

Aantrekkelijke werkgever

Lamb Weston / Meijer biedt werk aan 1.400 mensen. In de moderne fabrieken in Kruiningen en Bergen op Zoom werken resp. 300 en 230 mensen. En de kantoren in Kruiningen en Breda tellen samen ook 300 medewerkers. Door de groei van het bedrijf en de doorstroming van de medewerkers zijn er telkens nieuwe mensen nodig op diverse functieniveaus. Het feit dat er veel wordt geïnvesteerd in verduurzaming van het productieproces, in de toekomst van de medewerkers en de ambitie om een Great Place to Work te worden maakt Lamb Weston/Meijer een aantrekkelijke werkgever.