Wijzig je omslagfoto
KLOOSTERBOER LOGISTICS B.V.
Wijzig je omslagfoto
Deze gebruikersaccount status is Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

KLOOSTERBOER LOGISTICS B.V.
Bedrijven

250.000 containers per jaar door Zeeuwse terminal van Kloosterboer

Door middel van automatisering en robotisering blijft Kloosterboer relevant en groeit het bedrijf verder. Dat sprake is van relevantie en groei, bewijst de bouw van een duurzame containerterminal aan de Westhofhaven waar 250.000 containers per jaar kunnen worden afgehandeld. Vanaf de Zeeuwse locatie wordt gekoeld en diepgevroren voedsel over weg, rails en water vervoerd.  

Algemeen directeur van de locatie Vlissingen Gerben Paauwe: “Zo’n tweeënhalf jaar geleden werd het concept van de containerterminal bedacht, in de zomer van 2019 kon met de bouw worden gestart. Een jaar later wordt de terminal in gebruik genomen. Over de terminal rijdt straks elektrisch aangedreven materieel, dat tot voort kort op fossiele brandstoffen reed.”

De afhandeling van containers verloopt daarmee duurzaam en is sterk geautomatiseerd en gerobotiseerd. “Dat geldt overigens ook voor andere veelvuldig routinematige zaken die behoorlijk arbeidsintensief waren, zoals het afstapelen van dozen en het snijden van producten.” 

Netwerk 

Kloosterboer ondersteunt producenten in de voedsel supply chain vanaf de oogst tot aan de distributie naar retailers en bevindt zich daarmee middenin het netwerk van zijn klanten. Naast in, op en overslag verzorgt Kloosterboer ook transport voor haar klanten. Op de vestiging in Vlissingen bevindt zich een grote processing site, want het bedrijf biedt ook value added services. Denk daarnaast aan het verwerken van vruchtensappen en het uitsorteren van producten, maar bijvoorbeeld ook keuringsactiviteiten. “Op die manier voegen we nog meer waarde toe.” 

Vanuit de provincie Zeeland zoekt Kloosterboer sterk de verbinding. “Je kunt dit niet alleen doen, je werkt binnen een netwerk. Zo zijn we actief lid van Zeeland Connect, waarin we samenwerken met onderwijsinstellingen, overheden en bedrijven. Ook zijn we aangesloten bij PORTIZ, een belangenbehartiger voor de Zeeuwse havengebonden bedrijven. Daarin behartigen we elkaars’ belangen, maar werken we ook samen en zoeken we de verbinding.” Kloosterboer is ook strategisch partner van FoodDelta Zeeland, gericht op gezamenlijke innovatie, transitie en zichtbaarheid van het Zeeuwse foodcluster.

Werken vanaf het water 

Het laagdrempelige karakter, de korte lijnen en de no nonsense cultuur, maakt van Kloosterboer een echt familiebedrijf. Inmiddels is de derde generatie vertegenwoordigd in de onderneming, die sinds de start in 1925 vanuit Noord-Holland langs de kust steeds verder richting het zuiden uitbreidde. De locaties zijn strategisch gelegen met goede bereikbaarheid vanaf het water, de weg en via rails. Naast de vestiging in Vlissingen zijn er in Nederland zeven andere vestigingen. Ook in Duitsland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika staan koel- en vrieshuizen van Kloosterboer, waardoor de totale vloeroppervlakte op 4,7 miljoen kubieke meter komt. 

“We zijn veruit het grootst in Vlissingen, daar bevindt zich een kwart van ons personeelsbestand en draaien we ook een kwart van de omzet.” Een aantal jaar mag Paauwe zich nu de algemeen directeur van de Zeeuwse vestiging noemen. Op die vestiging wordt volgens hem alles gedaan om klanten goed te helpen. “Mensen zijn hier heel behulpzaam, dat viel me direct op. Er heerst een grote mate van saamhorigheid, we doen het echt met z’n allen.”

Stage- en leerwerkplek

Dat merken ook scholieren en studenten, want het bedrijf staat bekend als een populaire stage- en leerwerkplek. “Studenten die via mbo-opleider scalda het bbl-traject volgen, blijven vaak bij ons werken als operator, of heftruckchauffeur. Vanuit de hogeschool zijn vacatures zoals logistiek engineer en project engineer in trek, vooral nu deze studenten betrokken zijn bij de realisatie van de terminal.”