Wijzig je omslagfoto
IHOMER
Wijzig je omslagfoto
Deze gebruikersaccount status is Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

IHOMER
Bedrijven

“Hiërarchie en macht in organisaties werkt alleen maar averechts”

“Laat professionals simpelweg hun werk doen en stuur ze niet aan. Dat pakt altijd het beste uit.” Met een achtergrond in IT besloot Dick Stegeman elf jaar geleden zijn eigen bedrijf op te richten, gestoeld op zijn eigen overtuiging. “Bij Ihomer nemen alle professionals samen de besluiten.” 

 

Ihomer is een organisatie zonder macht. “Wanneer je mij met een hark in een tuin zet, dan moet je me aansturen en controleren. Zet je een echte tuinman neer, dan ziet diegene precies wat hij moet doen en is geen aansturing nodig. Die persoon beschikt over een intrinsieke motivatie.” Bij Ihomer werken mensen met een hbo- en wo-achtergrond, maar Stegeman gelooft dat de werkwijze van toepassing kan zijn op medewerkers met uiteenlopende opleidingsachtergronden. “Het ligt er net aan waar iemand zijn passie ligt.” 

Salarissen bepalen 

Vanuit vier verschillende BV’s nemen de medewerkers bij Ihomer alle besluiten samen. Mensen bepalen zelf waar, wanneer en waaraan ze werken. Dat doen ze meestal vanuit huis, één dag per week komen ze per projectteam samen in het clubhuis, dat fungeert als ontmoetingsplek. Teamleden bepalen onderling elkaars’ salaris. “Op het moment dat we met Ihomer begonnen, speelde de vraag of in één van de teams de salarissen wel konden worden betaald. Het betreffende team stak de koppen bij elkaar en binnen vijf minuten was het onderling opgelost.”

De teams bepalen zelf waarin ze investeren en wat ze met de winst doen wanneer winst wordt gemaakt. Alles staat in het teken van eigenaarschap. Valt één van de teamleden tijdelijk uit, dan lossen ze dat samen op. Door zich in netwerken te begeven, komen de teams aan opdrachten. Stegeman: “Werken op basis van doelstellingen doen we niet. Wanneer je je werk goed doet, komen mensen van heinde en verre om door jou geholpen te worden.”  

Referenties 

Onder andere het Gelredome wist het IT-bedrijf te vinden. Een biertje in dit stadion rekenen bezoekers van een concert voortaan af bij mobiele kassa’s die draaien op de door Ihomer ontwikkelde software. Het ontwikkelen van software voor oplaadpunten van elektrische auto’s is een ander project waaraan één van de bv’s de afgelopen tijd heeft gewerkt. En een koppeling tussen ambulances en ziekenhuizen heeft ervoor gezorgd dat ziekenhuizen op de minuut nauwkeurig kunnen weten welke patiënt onderweg is en wat diegene mankeert.

De teams zijn ooit organisch ontstaan, maar ieder team zou uiteindelijk elke opdracht moeten kunnen invullen. “In elk team leven wel bepaalde voorkeuren en kenmerken, daar zoeken ze hun eigen opdrachten bij. We vinden ons vak gewoon leuk, daardoor is iedereen super gemotiveerd.” Zelf maakt hij deel uit van één van de vier bv’s. “Ik ben een geboren IT-er, maar mijn kennis is wat verouderd. In mijn team breng ik in kaart voor welke uitdaging een klant staat en specificeer ik hoe een IT-systeem kan ondersteunen.” 

Overtuiging

Als eigenaar van het bedrijf kampt Stegeman nooit met vragen over gebrek aan motivatie bij medewerkers. “Er heerst hier een hoge mate van betrokkenheid. Speelt er iets, dan lost een team het samen op. Ik heb een heel positief mensbeeld. Mensen zijn in staat een partner te trouwen, kinderen op te voeden en dan zouden ze op de werkvloer plotseling moeten worden aangestuurd? Daar geloof ik niet in.”