Wijzig je omslagfoto
EnergieAnders
Wijzig je omslagfoto
Deze gebruikersaccount status is Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

EnergieAnders
Bedrijven

EnergieAnders: dé kijk op zonne-energie

Zonnepanelen hebben de toekomst. Ze dragen bij om duurzaam de energiekosten te verlagen. Als bedrijfseigenaar wil je niet zomaar wat panelen op je dak leggen. Want hoe zit het met de total cost of ownership? EnergieAnders helpt en adviseert ondernemers bij de overschakeling op zonne-energie. Daarnaast levert het bedrijf ook aan samenwerkingsverbanden van  ‘postcoderoos’-coöperaties. De bedrijfsvisie: duurzaam, bedrijfszeker en... géén prijsvechterij. “Aan het eind van de streep blijkt goedkoop altijd duurkoop.”

 

Nederland zit midden in een energiecrisis en de vraag naar duurzame energiebronnen neemt toe. Bedrijven in alle sectoren zetten alle zeilen bij om het vastgoed te verduurzamen.  En waar veel geld te verdienen is, liggen de 'cowboys' op de loer. Directeur-eigenaar Harm Kiewit weet er alles van.

De ene stuntaanbieding na de andere komt voorbij op internet, met aanbiedingen die té mooi lijken om waar te zijn. En meestal is dat ook zo, verzucht hij. “Extreem goedkope panelen en omvormers uit Verweggistan. Die hebben níets van doen met de duurzaamheid, waar het opwekken van zonne-energie feitelijk om draait.”

 

Betrouwbaar, zeker, bewust

EnergieAnders levert voornamelijk zonnepanelen van Europese makelij. Betrouwbaar, bedrijfszeker en milieubewust. Zo zijn de panelen gecertificeerd duurzaam, met hergebruik van materialen. Circulair, dus. “Bij de productie wordt al rekening gehouden met de verwerking na het verstrijken van de levensduur.” Afval bestaat immers niet in de circulaire bedrijfsvisie, want uit restmateriaal ontstaan weer nieuwe grondstoffen. Voor bedrijven en gemeenten met een mvo-beleid is de maatschappelijke component een voorwaarde. Niet voor niets kloppen ook gemeenten aan bij EnergieAnders, voor de verduurzaming van het eigen vastgoed.
Een nieuwe activiteit bestaat uit het herstellen van installaties die door anderen zijn aangelegd en niet door de SCOPE12 inspectie zijn gekomen. Daarna neemt EnergieAnders ook het reguliere onderhoud van die zonnestroominstallaties op zich.

 

Speciale zonnepanelen

Inmiddels is nog geen kwart van het Nederlandse bedrijfsleven zelfvoorzienend met zonne-energie en er is dus nog een flinke inhaalslag te maken. “Er zijn nog volop daken die we van panelen kunnen voorzien”, zegt Kiewit. En er is méér mogelijk, dankzij de voortschrijdende ontwikkelingen en innovaties. Daarbij zijn geen bouwkundige ingrepen meer nodig om de zware panelen te verwerken in bestaande dak- en muurconstructies. “Bij een school in Terneuzen hebben we zonnepanelen aangebracht die ruim binnen de beperkte dakbelasting blijven.”
Ook oplossingen met kuststof panelen of  dunne panelen die op het dak geplakt worden zijn licht en vrijwel overal toepasbaar waar het dak erg licht is gebouwd.
Daarnaast kunnen we ook gevels van zonnepanelen voorzien, zoals recent bij de stadsschouwburg van Middelburg.

 

Gastlessen

Kennisuitwisseling is belangrijk, in een sector waar de nieuwste technieken elkaar in razendsnel tempo afwisselen. Directeur Kiewit geeft gastlessen, onder meer aan de HBO-opleiding van de Fontys Hogeschool. Voor HBO'ers heeft EnergieAnders een 3e-jaars stageplek beschikbaar. “Dit vraagt begeleiding en voor afstudeerstages vind ik ons nog nét iets te kleinschalig”, zegt Kiewit.

 

Mbo-stageplaatsen

Voor mbo-studenten ligt dat anders. “We bieden werkervaringsplaatsen aan bijvoorbeeld mts’ers”, benadrukt Kiewit. “We leiden ze dan on-the-job op in onze werkwijze.” Aan goed geschoolde, gemotiveerde medewerkers is een schreeuwend tekort. “Op de arbeidsmarkt zijn volop mensen te vinden. Maar góede mensen, die vind je nauwelijks.”

 

Sterk in de regio

Het werkgebied van EnergieAnders concentreert zich in de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. “Onze mensen komen uit deze gebieden en kennen de regio goed”, legt de directeur uit. “De regionale bekendheid helpt ons bij het versterken van de netwerken. Juist in deze ondoorzichtige markt willen klanten kunnen vertrouwen op zékerheid.” Dan helpt het als je een leverancier in de hand neemt die zich in de regio ruimschoots heeft bewezen. Voor EnergieAnders geldt dat absoluut. Al vanaf de oprichting 2009 werkt het bedrijf met specialisten die hárt voor het vak hebben en vooral kwaliteit willen leveren. Waar vind je dat tegenwoordig nog?