Wijzig je omslagfoto
Educom
Wijzig je omslagfoto
Deze gebruikersaccount status is Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

Educom
Bedrijven

Educom kijkt zoveel verder dan een CV of een vacaturetekst

Al ruim 30 jaar leidt Educom programmeurs op om hen vervolgens naar een baan te brengen bij een van hun vele klanten. En daarbij gaan ze niet over één nacht ijs. Van het selecteren van de trainees tot het ontrafelen van de vacatures bij de klant, alles wordt uitermate zorgvuldig gedaan. Om uiteindelijk te komen tot een goede, duurzame match tussen de programmeur en het bedrijf waar hij/zij gaat werken. Hierbij wordt zowel op inhoud als op persoon gematcht.

Hoe ze dat doen? Directeur Jeroen Merry legt het uit: “Een vacature is voor ons slechts een voortvloeisel van hun behoefte aan kenniswerk. Door goed in te zoomen op de complexiteit van hun probleem krijgen wij de werkelijke vraag van dat bedrijf helder op ons netvlies. Eenzelfde soort vacature voor een developer kan bij verschillende bedrijven iets totaal anders inhouden. Dat hangt heel erg af van de complexiteit van het applicatie-landschap van zo’n klant. Bij een webwinkel hoeft een developer misschien maar een puzzel van 500 stukjes op te lossen, terwijl het bij nationale vervoersbedrijven om puzzels van wel 50.000 stukjes gaat. Daar moeten de kwaliteiten van een software ontwikkelaar dus goed op afgestemd worden.”

Selectie op vaardigheden, niet op achtergrond

Ook bij het selecteren van kandidaten die de opleiding mogen volgen, wordt veel verder gekeken dan wat het CV allemaal vermeldt. Dit is namelijk slechts een afspiegeling van feitelijkheden (lees: werk- en opleidingsachtergrond/-ervaring) uit het verleden. “Wij willen kwaliteit leveren en daar stellen we bepaalde eisen aan”, legt Jeroen uit. “De intrinsieke motivatie van kandidaten is bij ons heel belangrijk. Door onze jarenlange gesprekservaring kunnen we mensen en hun kwaliteiten echt goed doorgronden. We brengen de aanleg van een persoon in kaart door diverse assessments. Om te kunnen programmeren moet je het leuk vinden om te puzzelen en te analyseren, maar wel op een heel abstract niveau.”

Bewuste beroepskeuze

Per jaar neemt Educom maximaal 80 trainees aan, zo’n 20 per vestiging (Sittard, Eindhoven, Utrecht en Arnhem). Dit zijn young professionals tussen de 25 en de 35 jaar die al een opleiding op HBO of WO achter de rug hebben, maar niet happy zijn met hun eerdere beroepskeuze. “Dat is niet vreemd: ons brein is pas vervolledigd/volwassen rond je 25e jaar”, vertelt Jeroen. Dan weet je eigenlijk pas echt wat je wilt en waar je gelukkig van wordt. En zo kan het makkelijk gebeuren dat een docent geschiedenis zich uiteindelijk ontwikkelt tot een uitstekende programmeur.”

Exclusiviteit

De lat ligt hoog: uit de 1081 CV’s die Educom in 2019 beoordeelde, werden 67 trainees geselecteerd. Voor deze mensen betaalt Educom een fulltime programmeeropleiding van ongeveer 3 maanden. Daarna vindt de transitie (lees: valorisatie van kennis) plaats van theorie naar praktijk en worden de kandidaten voorgesteld als junior software ontwikkelaar bij een passend bedrijf. Het bedrijf neemt een maatwerk junior aan onder de voorwaarde van een periode van inhuur.

Veranderde IT wereld

Door de digitale revolutie is het IT vakgebied het laatste decennium veel dynamischer en socialer geworden. Naast de van oudsher bekende ‘nerds’, heeft het IT vak ook behoefte aan mensen met goede sociale en communicatieve vaardigheden, om al die ingewikkelde processen in een Jip&Janneke taal uit te leggen aan de klant. “Onze trainees hebben dit soort skills vaak al in hun eerdere opleiding aangeleerd”, vertelt Jeroen. “Wij voegen daar tijdens de opleiding een extra kwaliteit aan toe: de ambacht van het programmeren. Zo leveren wij veelzijdige IT-ers af, die goed passen in deze dynamische wereld.”