LCB: bundeling kennis leidt tot duurzame innovaties

Het zijn maar drie letters, maar er zit zovéél achter. LCB, gevestigd in Breda, staat voor Logistics Community Brabant. Achter die naam gaan de Brabantse kennisinstellingen Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit van Tilburg, Breda University of Applied Sciences en Nederlandse Defensie Academie schuil. Samen met de provincie Noord-Brabant, een aantal gemeenten en sterke regiopartners wordt gewerkt aan logistieke innovaties in een zestal uitvoeringslijnen. Daarbij speelt duurzaamheid continu een rol van betekenis.

Ondernemers, overheid, onderwijs en onderzoek komen samen bij LCB, een community die continu in beweging en ontwikkeling is. De smeltkroes LCB is eigenlijk non-profit, wordt voor de duur van 8 jaar gesubsidieerd en is inmiddels halverwege die periode, waarin men zichzelf moet gaan zien te bedruipen. Er wordt sterk ingezet op een zestal thema’s: leefbare stad, data gedreven logistiek, slimme industrie, multimodaal, evenementen logistiek en zorglogistiek. Piet Berkers is themamanager zorglogistiek. Hij ziet nadrukkelijk dat LCB snel stappen maakt op allerlei gebieden. “Zo zijn we actief betrokken geweest bij de Fieldlab Evenementen in het land”, geeft hij als voorbeeld. Dat maakt meteen duidelijk dat er ook buiten de grenzen van de provincie wordt gekeken en gewerkt.

Retourmedicatie

In zijn eigen thema, de zorglogistiek, vormt retourmedicatie een speerpunt van belang. Inzamelacties bij zorginstellingen in de gemeenten Breda en Almkerk resulteerden in het verzenden van grote hoeveelheden niet gebruikte geneesmiddelen en hulpmiddelen naar landen als Suriname, Sierra Leone en Panama. “Die geneesmiddelen zouden anders worden vernietigd of worden door het toilet gespoeld, met wat voor bijkomende schade voor het milieu dan ook”, weet Berkers. LCB maakt zich hard voor het inzamelen van ongebruikte hulpmiddelen, om deze vervolgens aan te bieden op het eigen zorgplein, een soort van marktplaats voor goede en niet gebruikte geneesmiddelen en hulpmiddelen. Daarbij stuit men alleen op een probleem: “Onze wetgeving is in deze sector totaal niet ingericht op circulariteit.” Maar de community gaat niet zomaar bij de pakken neerzitten.

‘Brengen én halen’

Zo is de toekenning van een formele farmaceutische groothandelsstatus in de maak, wordt met logistiek partner het Rode Kruis gesproken over inzamelingen en wordt er continu aan nieuwe, innovatieve oplossingen voor dit kapitaal-verslindende probleem gewerkt. “Zo kan het een optie zijn om retourmedicatie opnieuw in Nederland uit te geven”, kijkt Berkers al vooruit. “Daarnaast denken we aan een expertisecentrum in landen waar medicatie heen gaat, om de mogelijke bijeffecten te meten.” Via het zorgplein moet ook een forse stroom aan niet gebruikte hulpmiddelen als incontinentiemateriaal, mondmaskers en spuiten een tweede leven kunnen vinden. En dat allemaal tegen een acceptabele kostenvergoeding. LCB hoopt zowel ziekenhuizen, andere zorginstellingen als particulieren aan zich te binden. “Wij willen die oproepen: breng je materiaal bij ons, maar óók: haal het bij ons”, klinkt het vol vuur. “Er moet nog zoveel gebeuren voordat deze hele sector in 2050 circulair is.” LCB draagt daar graag méér dan een steentje aan bij, nu én in de toekomst.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten