Order to Cash-proces automatiseren: welke opties zijn er?

In het huidige bedrijfsklimaat is een geautomatiseerd Order to Cash-proces haast onmisbaar geworden. Met de voortdurende druk om efficiënt te opereren, wordt het handmatig versturen en opvolgen van facturen steeds minder haalbaar. Tijd staat tegenwoordig gelijk aan geld en daarom speelt automatisering voor veel ondernemers een grote rol. Welke mogelijkheden biedt dit proces? Dat delen we in deze blog.

Elektronische facturatie

Het is net al even kort benoemd, dus laten we er direct maar op voortborduren: het automatiseren van het facturatieproces. Dit is zeker de moeite waard, want het is de ideale manier om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk fouten worden gemaakt. Of eigenlijk, niet eens één fout.

Het fijne aan automatische facturatie is namelijk dat de menselijke foutjes die je nog wel eens in een factuur kunt vinden, zoals een incorrect adres, bij automatisering verleden tijd zijn. Bovendien gaat het ook nog eens een stuk sneller. Dit maakt het niet alleen aangenaam voor jou, maar ook voor de klant: ze kunnen er zeker van zijn dat je een foutloze factuur stuurt. In sommige gevallen kunnen fouten in facturen namelijk leiden tot juridische problemen. Daarnaast kunnen fouten in facturen zorgen voor verwarring, extra administratieve taken en een onprofessionele indruk bij klanten. Wanneer een factuur foutloos is, is de kans groter dat deze sneller wordt verwerkt en betaald.

Geautomatiseerd kredietbeheer

Je klant krijgt dus sneller zijn factuur en er staan geen fouten of verkeerde gegevens op. Dat is ontzettend fijn. Het is één ding als je een huisnummer verkeerd op je factuur hebt staan, maar als er daadwerkelijk financiële fouten gemaakt worden, heb je een groter probleem. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Met kredietbeheer ben je dan aan het goede adres. Als je geautomatiseerde systemen implementeert voor kredietbeheer om kredietwaardigheid snel te beoordelen en limieten in te stellen, kan dit het risico op oninbare vorderingen een zorg zijn waar jij je niet meer over hoeft te buigen.

Debiteurenbeheer

Verder zou het wellicht een goede optie zijn om het debiteurenbeheer te automatiseren. Debiteurenbeheer software kan hier perfect voor zorgen. Je ziet hier in één klap een duidelijk overzicht van alle facturen. Hiermee vergroot je de kans dat facturen op tijd worden betaald. Door middel van geautomatiseerde processen worden betalingen efficiënter afgehandeld, wat de cashflow van je bedrijf kan verbeteren. Het is vast wel eens gebeurd dat je eeuwen op een betaling moet wachten; dit is niet alleen vervelend, maar kan ook belemmerend werken voor de cashflow. Met geautomatiseerd debiteurenbeheer verklein je

de kans op wanbetalers, bijvoorbeeld doordat je automatisch betalingsherinneringen en aanmaningen kunt versturen. Ook kan de klant direct eenvoudig de factuur betalen via iDeal, of via een andere betalingsoptie die de klant prettig vindt.

Daarnaast geeft automatisering van debiteurenbeheer direct inzicht in het betaalgedrag van klanten. Ontdek klanten met het hoogste saldo en overzie openstaande posten met heldere rapportages. In het debiteurenportaal kunnen klanten zelf eenvoudig alles rondom hun facturen regelen. Ook is het mogelijk om workflows in te stellen waardoor de software iedere dag aan de slag gaat om ervoor te zorgen dat de facturen betaald worden. Dus al met al is het eenvoudig, efficiënt en helpt het je cashflow constant te houden.

Oftewel: er is genoeg keuze om te overwegen. Mocht je toch nog wat twijfels hebben, dan kun je altijd in gesprek gaan met een expert om te kijken wat voor jou de beste mogelijkheden zijn. Zo ben je goed op de hoogte van alle opties en kun je binnen de kortste keren zo goed mogelijk gebruikmaken van een geautomatiseerd Order to Cash-proces.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten