Ook Curio heeft Beet! met innovatieve samenwerking agrifood in Brabant

BERGEN OP ZOOM / DEN BOSCH – Brabant eet, samengevat: BEET!, is de nieuwe samenwerking tussen onderwijs, ondernemingen en overheden in Brabant. Het doel: een verdere innovatie van agrifood in deze kansrijke provincie. Daarbij staat een verdere ontwikkeling van een duurzaam, toekomstgericht voedselsysteem voorop. Eén van de deelnemende onderwijsinstellingen is Curio – met diverse mbo-richtingen en het Practoraat Agrofood & Biobased.

Vanuit een zogeheten regionaal investeringsfonds (RIF) heeft het ministerie van OCW geld beschikbaar gesteld om de samenwerking tussen de ‘triple helix’ van onderwijs, overheid en ondernemingen te versterken. Het Kennispact MBO Brabant heeft daarbij het initiatief genomen voor het BEET!-project. Naast Curio nemen ook mbo-instellingen Yuverta, Koning Willem I College en Summa College deel aan deze samenwerking. Daarnaast sluiten drie hbo-instellingen aan (HAS Green Academy, Avans en Fontys), evenals drie belangenorganisaties voor de agrifoodsector en vijftig Brabantse ondernemingen.

Maatschappelijke bewustwording

Gezond en lekker eten, en vooral: bewust geproduceerd. Dat wil toch eigenlijk iedereen En dat weten ze bij Curio maar al te goed. Horeca, bakkerij, plantenteelt, laboratorium- en procestechniek en voeding & voorlichting; het zijn de opleidingen die Curio biedt binnen alle aspecten van de agrifoodketen. De studenten staan te trappelen om het verschil te maken. Manfred van de Kreeke is programmamanager Agrofood & Biobased Economy bij Curio.  “Wij halen vraagstukken op uit het bedrijfsleven. Met studenten en docenten van diverse opleidingen pakken we, samen met de bedrijven, het onderzoek op in zogeheten Learning communities, aldus Van de Kreeke. “Ook werken we hierin samen met lectoraten van hogescholen en met andere practoraten.”

Impact

En de resultaten hebben impact, niet alleen binnen de sector en keten maar ook maatschappelijk. “Hoe telen we alternatieve eiwitgewassen met zelfgebouwde robots? Hoe krijgen we de frietjes nóg lekkerder? En welke vleesvervangers zijn een smakelijk alternatief voor biefstuk of karbonaadje? Dit zijn vraagstukken waarmee we aan de slag gaan.” Want bij de aanpak van stikstof- en mineralenoverschot in Oost-Brabant kunnen plantaardige innovaties hét antwoord bieden in de eiwittransitie. “De ontwikkelingen in de agrifood gaan de héle samenleving aan”, benadrukt de programmamanager.

Algen in brood

Eén van de zeven bedrijven waarmee Curio nauw samenwerkt, is Algae Holland – gevestigd in het DAB Lab in Bergen op Zoom. In dit voormalige Suikerlaboratorium zijn onderzoeksfaciliteiten ingericht voor bedrijfsleven en kenniscentra.  Hij legt uit: “Algae ontwikkelt microalgen die gebruikt kunnen worden als smaakversterker en dienen als vervanger voor zout, met toepassingen in tal van voedingsmiddelen. Onze studenten Laboratoriumtechniek voeren analyses uit en studenten van Brood en Banket en de Koksopleiding kijken nu hoe ze deze algen kunnen verwerken in lekkere broodjes en gerechten.” Het is een wisselwerking, benadrukt Van de Kreeke: want de praktijkervaringen van Curio kan Algae weer gebruiken als waardevolle input bij de verdere doorontwikkeling van de algenproducten. Andere partners waarmee Curio nauw samenwerkt in BEET! zijn Varta, Millvision, Cosun, Lamb Weston, Stabican en Avans.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten