Onderzoek naar mogelijkheden voor Food Production Cluster

De gemeenten Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel en Regio Foodvalley onderzoeken de mogelijkheden voor een Food Production Cluster van (agro)foodbedrijven en toeleveranciers in het noordelijk deel van Regio Foodvalley. Het onderzoek moet onder andere in kaart brengen hoe de samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en gemeenten kan worden versterkt. Ook wordt onderzocht wat de betekenis van het cluster is voor regionale en landelijke opgaven zoals voedselverspilling, innovatie en duurzaamheid.

Regio Foodvalley is één van de topregio’s op het gebied van agrofood. De gemeenten Nijkerk, Barneveld en Scherpenzeel huisvesten een aantal toonaangevende (agro)foodbedrijven en toeleveranciers. De gemeenten en de regio onderzoeken hoe dit foodcluster eruitziet en wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn.
Wethouders Mariëlle Broekman-van der Pers (Nijkerk) en Didi Dorrestijn-Taal (Barneveld): “We onderzoeken welke kansen er zijn voor het Food Production Cluster en of samenwerking kan worden versterkt; tussen de bedrijven, maar ook met onderwijs- en kennisinstellingen. Wethouder Gerard van Deelen (Scherpenzeel): “We zijn ook benieuwd welke rol een Food Production Cluster kan spelen bij de regionale en landelijke opgaven zoals voedselverspilling, innovatie en duurzaamheid”.

Samen met de sector

De gemeenten en de regio vinden het belangrijk dat innovatieve bedrijven en onderwijsinstellingen worden betrokken bij het onderzoek. Het idee is om al tijdens het onderzoek een kopgroep samen te stellen van ondernemers en vertegenwoordigers uit het onderwijs, de gemeenten en de regio. Het is de bedoeling dat deze kopgroep een voortrekkersrol gaat vervullen en met elkaar aan de slag gaat om ambities en ideeën voor het Food Production Cluster uit te werken.

Het onderzoek – waaraan ook de provincie Gelderland bijdraagt – wordt uitgevoerd door Seinpost en is over vier maanden afgerond.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten