“Om te blijven winnen moet je continu verbeteren”

Het ondernemerschap van Patrick Kroonen begon met zijn drive om het anders te doen. Na 18 jaar in loondienst bij de beroepsbrandweer van Breda begon in 2010 zijn carrière als ondernemer bij B&V – partners in veiligheid. Tot op de dag van vandaag blijft Kroonen veranderen en verbeteren: “De wereld gaat er anders uitzien voor iedereen. Daar moet je in mee.”

In zijn tijd bij de beroepsbrandweer ontdekte Kroonen dat praktijk en theorie niet altijd op elkaar aansluiten: “Neem bijvoorbeeld de wetgeving. Volgens de Arbo moet je voldoende Bhv’ers hebben. Maar wat is voldoende? Wanneer staat je BHV-organisatie goed? Pas na een incident krijg je de arbeidsinspectie aan de lijn die bekijkt hoe jij het geregeld hebt. Dat zou beter vooraf kunnen.” In 2010 stapte Kroonen in bij B&V en in 2019 kon Kroonen het bedrijf overnemen. Daarop volgde al snel de coronacrisis: “Wat moet je dan als ondernemer? Op de traditionele manier instructies blijven geven, of vernieuwen? Ik koos voor het laatste.”

Vernieuwen en verbeteren

Volgens Kroonen gaat ook het lerend vermogen omhoog met nieuwe technieken. “Neem BHVR, onze BHV-cursus in virtual reality. Deelnemers kunnen zich met een VR-bril volledig focussen op de oefening en de hersenen slaan het beter op. Bij een brandoefening in VR verlopen brand en rook zoals in het echt. We werken ook met geurstoffen en infraroodpanelen om de simulatie nóg realistischer te maken. Zo kun je op een veilige manier een onveilige situatie nabootsen en weet je precies hoe je moet handelen als het echt gebeurt.”

Innovaties in bedrijfsveiligheid

Kroonen is ook bezig met een virtuele veiligheidsscan, samen met BUas:
“Deelnemers dragen een VR-bril met eye-tracking, waardoor we het kijkgedrag volgen. Waar kijkt iemand naar tijdens een incident? En ziet iemand het als de blusser of noodverlichting niet werkt? Die data levert belangrijke inzichten op om te verbeteren.”
B&V loopt ook voorop met onder meer 360-gradenvideo’s om de omgeving van een bedrijf na te bootsen en brillen met een camera, waardoor instructeurs op afstand kunnen meekijken en coachen.

Naamsbekendheid

Het continu verbeteren en vernieuwen levert B&V een voorsprong op. Kroonen:
“Veel andere BHV-opleiders leiden nog ‘old school’ op. Blussen met een blusbakje, een verbandje leggen. Terwijl de technieken er zijn om beter te leren. Wij omarmen die en ik merk dat heel veel klanten daardoor naar ons toekomen. Ik heb nog nooit zoveel naamsbekendheid gehad als nu.”
Als ondernemersadvies geeft Kroonen mee: “Luister goed naar je klanten en je personeel en gebruik die input om je aanbod te verbeteren. En beschouw dat als een continu proces.”

Ook veilig blijven ondernemen?

Kroonen nodigt ondernemers uit om vrijblijvend over bedrijfsveiligheid te sparren: “Niks moet, alles mag. Ik maak graag kennis. Ik sta open voor anderen en wil graag meekijken en meedenken.” B&V is bereikbaar op 0168 – 33 54 45 of via info@partnersinveiligheid.nl

Google search engine
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten