Noviotech Campus in de top 3 voor ‘Meest klimaatadaptieve en natuur-inclusieve bedrijventerrein van Nederland 2022’

Noviotech Campus Nijmegen behoord tot de top 3 van de ‘Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerreinen van Nederland 2022′. Dit is vandaag bekend gemaakt tijdens de Dag van de Economische Zaken op Papendal. 

Noviotech Campus is een nieuwe fase van ontwikkeling gestart. De campus moet gaan verdubbelen in vierkante meters gebouw en verdubbelen in aantal werknemers. Tegelijkertijd wil Noviotech Campus vergroenen. Om deze vergroening kracht bij te zetten zijn vijf ambassadeurs benoemd die een grote rol gaan spelen in de duurzaamheid van de campus.

Bert Krikke, managing director bij Noviotech Campus: “Het is mooi dat we in één keer vijf ambassadeurs bereid hebben gevonden om zich samen met ons sterk te maken voor een duurzame en groene campus. In ons nieuwe Masterplan wordt uitgegaan van ongeveer 60% van het gebied voor groen en water. Daarnaast gaan we ook een deel van de daken en gebouwen vergroenen. Deze ambitie sprak onze ambassadeurs erg aan: de regenworm, de eekhoorn, de egel, de goudvink en de koninginnenpage. Als deze indicatorsoorten straks in ons gebied voorkomen dan kunnen we praten van een compleet ecosysteem voor Flora en Fauna.”

De vijf ambassadeurs aan het woord:

De regenworm (ambassadeur gezonde bodem): “Een natuurlijk landschap begint bij een gezonde bodem. Het is de basis voor bomen en planten om te groeien en bloeien. Wat mij aanspreekt aan de plannen is dat het verhard oppervlak op de campus wordt verkleind, wat veel kansen biedt voor mij en mijn soortgenoten”.

De eekhoorn (ambassadeur bomendek): de bomenstructuur is van belang voor zowel de biodiversiteit als de mensen die op de campus komen. Noviotech krijgt een diverse verzameling van bomen die woonplek biedt voor zoogdieren, vogels en insecten en bestand is tegen ziekten en plagen. Daarnaast zuiveren bomen de lucht en reguleren ze de temperatuur op de campus”.

De egel (ambassadeur natuurlijk onderhoud): “Op de campus komen veel plekken met bosjes en struiken waar zoogdieren zoals ik een plek kunnen vinden. De campus wordt op die plekken ook minder intensief onderhouden, waardoor natuurlijk materiaal zorgt voor een verbetering van de bodem”.

De goudvink (ambassadeur eetbaar landschap): “Op Noviotech is het belangrijk dat alle dieren voldoende eten kunnen vinden. Een ‘eetbaar’ landschap is hierbij een randvoorwaarde. Bessen en zaden van bomen en struiken leveren voedsel voor vogels als de goudvink en veel andere soorten dieren”.

De koninginnenpage (ambassadeur bloemenpracht): “Bloemen zijn niet alleen belangrijk voor mensen, maar ook voor dieren. Op de campus komen een brede selectie van bloeiende inheemse planten die vlinders, bijen en andere insecten aan kunnen trekken. Het levert straks door de jaargetijden heen een prachtig en kleurrijk beeld op”.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten