‘North Sea Port Talent’ brengt werkzoekenden en bedrijven dichter bij elkaar

Onder de vlag ‘North Sea Port Talent’ wordt een aantal nijpende noden op de arbeidsmarkt in het havengebied aangepakt. Werkzoekenden en vacatures dienen elkaar beter te vinden. Het project krijgt de steun van Europa.

Ondanks de coronacrisis blijft het voor ondernemingen in het grensoverschrijdende havengebied North Sea Port – goed voor 100.000 jobs – een uitdaging om (technische) vacatures in te vullen. Het gaat onder meer om technici voor productieprocessen, bedrijfsanalisten ICT, technici voor industriële automatisering, machineoperatoren. Het project ‘North Sea Port Talent’ zal daarop een antwoord bieden. Het opzet is de kloof tussen werkzoekenden en vacatures in het havengebied weg te werken: werkgevers, werkzoekenden en werkenden vinden op één plaats alle informatie over vacatures en opleidingen.

Vacatures beter bekendmaken

Het project experimenteert in de eerste plaats met manieren om vacatures beter bekend te maken, met extra focus op technische profielen. Jongeren zijn een belangrijke doelgroep. Zo komen er acties om middelbare scholen te laten kennismaken met het havengebied en de bedrijven in het havengebied van North Sea Port.

Vacaturegericht opleiden en ‘mobipunt’

Daarnaast wordt ook ingezet op vacaturegericht opleiden: mensen bijscholen in functie van een specifieke job. Een aantal bedrijven zal ook experimenteren met innovatief rekruteren. Tot slot onderzoekt het project ook de oprichting van een ‘mobipunt’, waar verschillende vervoersmodi kunnen samenkomen.

Europese steun

North Sea Port Talent is een grensoverschrijdende samenwerking van de Stad Gent, het havenbedrijf North Sea Port, Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB), Provincie Oost-Vlaanderen, Dethon en de gemeente Terneuzen. Het krijgt de steun van Europa en loopt tot 31 december 2022.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten