Nooit meer onbereikbaar en altijd te traceren: hoe prettig vinden we dat?

De komst van mobiel internet en GPS heeft ons heel veel opgeleverd. We kunnen elkaar altijd, waar we maar zijn, snel een berichtje sturen. We kunnen overal ter wereld het nieuws lezen, zien of het zal gaan regenen of even kijken of er nog mail is binnengekomen.

We kunnen echter steeds moeilijker echt onbereikbaar zijn, en zijn in veel gevallen zelfs continue te volgen, waar we ook gaan. Hebben al die voordelen ook hun nadelen, en is dat eigenlijk echt erg?

Ben jij nog wel eens echt onbereikbaar?

Hoe vaak ben jij onbereikbaar? Voor veel mensen zal gelden dat dit vrijwel nooit meer het geval is. Er is altijd wel een mobiele telefoon in de tas of broekzak, een laptopscherm of een andere manier waarop mensen contact met je kunnen leggen. Natuurlijk, je kunt ervoor kiezen om oproepen te negeren, en zo even ‘onbereikbaar’ te zijn, maar dit is feitelijk kunstmatig. Je bent nog steeds bereikbaar, je doet alleen even niks met de verzoeken die binnenkomen.

Voor veel mensen geldt dat zij zowel in hun vrije tijd als tijdens hun werkuren feitelijk altijd te bereiken zijn. Telefonisch of via online gesprekken, maar ook via GPS. Via dit systeem, dat altijd bij kan houden waar iemand zich bevindt, ben je weliswaar niet direct te spreken. Men kan wel zien waar je je bevindt. Deze technologie wordt toegepast in navigatiesystemen, maar ook telefoons maken er continue gebruik van. Handig, zo krijg je altijd het weerbericht van de plek waar je je bevindt te zien, en kun je via de kaartenapp altijd kijken waar je precies bent en hoe je vanaf hier verder komt. Als anderen toegang hebben tot deze gegevens, bijvoorbeeld als je je locatie deelt met familie, kunnen ook zij zien waar je precies bent. Altijd bereikbaar en altijd te traceren: onbereikbaar en onvindbaar zijn is er nauwelijks meer bij. Echt erg lijken we dat overigens niet te vinden; er zijn maar weinig mensen die bewust hun smartphone thuislaten of hun GPS uit zetten zodra zij het huis verlaten.

Ook tijdens werkuren altijd in het zicht

Ben je voor je werk vaak onderweg? Rijd je bijvoorbeeld op een vrachtwagen of werk je als koerier of monteur? Dan is de kans bijzonder groot dat je werkgever en misschien zelfs ook je klanten altijd precies weten waar je bent. Steeds meer voertuigen worden namelijk uitgerust met een track en trace systeem. Handig voor de werkgever, die op deze manier altijd weet waar zijn medewerkers zich bevinden. Extra klussen kunnen op deze manier snel worden verdeeld onder medewerkers die het dichtst in de buurt zijn, en eventuele vertragingen in het schema worden in een vroeg tempo opgemerkt. Bovendien wordt op deze manier ook een goede rittenregistratie, vereist voor de Belastingdienst, bijgehouden, zonder dat hier moeite voor hoeft te worden gedaan. Voor klanten is het ook prettig. Zij zien vaak tot op een paar minuten nauwkeurig wanneer zij de medewerkers aan de deur kunnen verwachten.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten