“Nog geen dag spijt gehad”

Barbara Suijkerbuijk over ruim twee jaar ondernemen met Notenboom

Als er iemand een vuurdoop had als ondernemer, is het Barbara Suijkerbuijk wel! 1 augustus 2019 nam ze samen met Roel van Stokkum Notenboom over, een particuliere opleiding voor hbo, mbo en voortgezet onderwijs met inmiddels vestigingen in Eindhoven, Maastricht, Hilversum en Rotterdam, een half jaar later kwam corona. Toch is ze daar niet rouwig om: “Het maakte meteen duidelijk hoe stevig ik in mijn schoenen stond en gaf een goed beeld van de organisatie en de bereidheid van ondersteunende medewerkers en docenten om het samen te rooien. Daar ben ik zeer aangenaam door verrast. Vrijwel iedereen ging letterlijk in no time mee, met het gevoel we moeten met zijn allen deze klus klaren.”

Bij ondernemen komt veel kijken. Hoe houd je het efficiënt, zeker in tijden van onzekerheid? “Jezelf continu afvragen doen we het goede en daarover sparren met mensen. Je moet je oren te luisteren leggen naar wat er in je omgeving gebeurt en tegelijkertijd vertrouwen op wat je zelf voor ogen hebt. En niet bang zijn soms impopulaire keuzes te maken. Bij twijfel geldt niet doen of ergens afscheid van nemen. En kansen pakken als je ze ziet. Zo openden we een vierde vestiging, midden in coronatijd. De timing was misschien niet handig, we grepen de kans toch. Die kwam zo mooi voorbij.”

“Elkaars geesten slijpen”

Ik geloof niet in digitaal onderwijs en onderwijs op afstand. Mensen hebben altijd behoefte aan contact en leren doe je samen, niet in je eentje. Zeker niet in de contextuele wereld waarin wij leven. In je eentje ga je feitenkennis tot je nemen of schijnbare feiten. Maar je leert niet hoe anderen denken, omgaan met verschillen van mening en daardoor je eigen visie scherp te krijgen. De setting van het onderwijs kan variëren, maar het moet wel met elkaar gebeuren. Je moet elkaars geest slijpen.”

Notenboom, meer dan onderwijs

“Waar wij ook op inzetten is het ontwikkelen van duurzame ondernemingen. We willen onze studenten uitdagen een permanente bijdrage te gaan leveren aan een toekomstbestendige maatschappij. Ze leren te kijken naar hun omgeving: welke uitdagingen zijn er en welke oplossingen zijn er voor zaken die nu spelen? Hoe zou je daar een onderneming voor op kunnen richten? En hoe zet je daar je talenten en ambities voor in?”

“We zien dat onze studenten op zoek zijn naar hun toegevoegde waarde. Als je keuzes maakt die buiten jezelf staan en waar je niet gelukkig van wordt, dan knap je af en liggen risico’s als een burn-out op de loer. Daarom hebben wij coaching ingezet. Dat wij studenten begeleiden bij het halen van een diploma is één ding, nog belangrijker is dat ze een sterke persoonlijkheid ontwikkelen: weten wat je wil, welke talenten je in huis hebt en welke ambities je hebt. Als jij dat weet en dat duidelijk kunt maken aan anderen, kun je je leven daarop inrichten”

Ambitieuze plannen voor de toekomst

“We willen groeien in het aantal studenten en vestigingen, uiteraard met behoud van de kleinschaligheid en het persoonlijk contact. Daarnaast gaan we ons onderwijsportfolio uitbreiden. Met een master Bedrijfsopvolging/Bedrijfsovername, marktspecialist worden in familiebedrijven en duale opleidingen aanbieden. Allemaal mooie plannen. Het is ontzettend leuk om alles wat je bedenkt ook daadwerkelijk vorm te kunnen geven. Ik heb nog geen dag spijt van het ondernemerschap gehad!”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten